sondaj
Politic

Sondaj Primăria Capitalei. Nicușor Dan, favorit în fața Gabrielei Firea

Un sondaj-test, realizat de ARA Public Opinion, institut apropiat de libeali, ne arată care sunt opțiunile în lupta pentru Primăria Capitalei.

Sondaj Primăria Capitalei. Alianța PSD-PNL pentru primăria Capitalei pare într-un impas. Cercetările sociologice dau rezultate deloc încurajatoare.

Un sondaj recent al ARA Public Opinion dezvăluie perspectiva electorală pentru funcția de primar al Capitalei București. Prezentând surprize în rândul candidaților și preferințele electoratului în cinci scenarii diferite. Sondajul a fost efectuat între 28 februarie și 2 martie 2024 pe un eșantion de 1.156 de persoane adulte din Bucureșt., El indică variații semnificative în intenția de vot, reflectând dinamica politică a orașului.

În primul scenariu, candidați: Firea, N. Dan, Piedone, Burduja, Enache, Șoșoacă. Rezultatul ar fi:

Gabriela Firea din partea PSD conduce cu 31%, urmată de Nicușor Dan (susținut de USR, PMP, FD) cu 27% . Pe locul trei, Cristian Popescu Piedone (PUSL) cu 20%. Sebastian Burduja (PNL) obține 8%, Mihai Enache (AUR) 7%, iar Diana Șoșoacă (SOS România) 4%, cu 45% dintre respondenți încă nehotărâți.

Sondaj Primăria Capitalei, scenarii testate

În al doilea caz, au fost testați candidații: Dan, Piedone, Burduja, Cârstoiu, Șoșoacă, Enache. Rezultat este diferit. Scenariul doi modifică dinamicile, plasându-l pe Nicușor Dan în frunte cu 37%, urmat de Cristian Popescu Piedone cu 22% și Sebastian Burduja cu 12%. Cătălin Cârstoiu (PSD) obține 10%, Diana Șoșoacă 8% și Mihai Enache 4%.

O altă posibilitate testată a fost cu Firea, de data asta sprijinită de PNL și PSD, Dan, Piedone, Enache, Șoșoacă. Al treilea scenariu îl prezintă pe Nicușor Dan (susținut de USR, PMP, FD) câștigător cu 35%, urmat îndeaproape de Gabriela Firea (PSD-PNL) cu 32% și Cristian Popescu Piedone (PUSL) cu 20%. Șoșoacă și Enache, procente mici.

În scenariul patru, Nicușor Dan menține conducerea cu 35%, urmat de Cristian Popescu Piedone cu 23% și Cătălin Cârstoiu, susținut de PSD-PNL cu 15%. Șoșoacă și Enache, procente nesemnificative.

AUR, procente nesemnificative

Sondaj Primăria Capitalei. Ultimul scenariu, numărul cinci, evidențiază o competiție strânsă între Nicușor Dan cu 35%, Sebastian Burduja (PSD-PNL) cu 23% și Cristian Popescu Piedone cu 20%. Șoșoacă și Enache, procente peste 5 la sută.

Aceste rezultate sugerează o competiție electorală intensă pentru primăria Capitalei, scrie antena3.ro. Cu un procent semnificativ de alegători încă nehotărâți, sugerând că campania electorală din perioada următoare va fi decisivă în influențarea opțiunii de vot.

blank