Social, Stiri

Sondaj IRES despre obiceiurile alimentare ale romanilor

70% dintre romani, prea saraci pentru a manca sanatos

romani prea saraci pentru a manca sanatosAproape trei sferturi dintre romani declara ca nu-si permit o mancare sanatoasa, potrivit unui sondaj IRES, realizat pe 14 si 15 mai. Sondajul releva ca 70% dintre respondenti nu isi permit din ratiuni financiare sa aleaga o hrana sanatoasa, iar 19% din lipsa de timp. Dar, paradoxal, cei mai multi dintre romani – 90% – spun ca sanatatea este principalul motiv pentru care sunt atenti la ceea ce mananca, in timp ce 10% considera ca “este important sa stim ce mancam”. In privinta alimentelor pe care le cumpara din magazine, 76% dintre persoanele chestionate sunt atente la termenul de valabilitate al produselor, 69% la modul in care arata acestea, 39% la ambalaj, 57% la pret, iar 81% acorda o atentie deosebita mirosului. Referitor la masa cea mai importanta din timpul zilei, 30% dintre respondenti indica pranzul, 15% – micul dejun, 7% – cina, in timp ce 22% apreciaza ca toate cele trei mese ale zilei sunt la fel de importante. Carnea este preferata de 21% dintre respondenti, 19% opteaza pentru legume, 18% aleg ciorbele, 8% – supele, 6% – mancarurile pe baza de cartofi, 5% – sarmalele, 3% – lactatele si branzeturile si doar 1% fructele. Cei mai multi dintre respondenti (89%) servesc masa de pranz acasa, 9% la serviciu, iar 1% la restaurant. Potrivit sondajului, merele sunt fructele preferate de 56% dintre respondenti, bananele de 10%, portocalele de 7%, perele de 6%, iar capsunele de 4%. Kiwi, pepenele, ciresele, grapefruitul, ananasul, piersicile, mandarinele si avocado se bucura de preferintele a doar 1% dintre cei chestionati. 45% dintre acestia consuma zilnic fructe, in timp ce 39% raspund cu “de cateva ori pe saptamana”, iar 9% – “de cateva ori pe luna”. 7% declara ca mananca foarte rar fructe. In fine, rosiile sunt legumele pentru care opteaza 36% dintre persoanele intervievate, iar pentru morcovi – 18%. Consumul de cartofi este preferat de 8% dintre respondenti, iar fasolea de 5%.