Featured, Politic

Sondaj care-i da dureri de cap lui Liviu Dragnea. Cine domină topul prezidențiabililor?

Numărul celor care au o opțiune clară de vot în cazul în care alegerile prezidențiale ar fi duminica viitoare a ajuns la 67% din repondenți (cu 15% mai puțin față de precedentul studiu).

Cel mai nou sondaj de CURS de tip OMNIBUS  (perioada 20 septembrie – 1 octombrie)  se păstrează în linii generale acelaşi, faţă de precendentul studiu din iulie 2018, dar cu elemente care duc spre o limpezire mai clară a opţiunilor respondenţilorarată o oarecare clarificare în zona prezidenţiabililor. Clasamentul .

Se poate observa că deşi domină copios clasamentul, avem a face cu o uşoară scădere în dreptul preşedintelui Klaus Iohannis. El scade faţă de precedentul studiu cu trei procente şi ajunge la cota 40% (scădere cu trei procente faţă de iulie, dar o creştere de un procent faţă de aprilie.

El este urmat la distanţă de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cu doar 29%. De remarcat creşterea spectaculoasă din dreptul preşedintelui Senatului României (de la 22% în iulie, la 29% în septembrie), un scor mai bine de trei ori mai mare ca propriul partid  – ceea ce înseamnă că ALDE reprezintă în opţiunea electoratului pur şi simplu persoana lui Călin Popescu Tăriceanu.

 

În cazul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, deşi se înregistrează o uşoară creştere (de doar 3 procente faţă de studiul din luna iulie, dar mult sub cota de 22% cât a înregistrat în aprilie). De remarcat că se află la o cotă de sub jumătate din cât întregistrează aliatul său din ALDE şi de mai mult de 3 ori mai puţin decât scorul partidului pe care îl conduce autoritar.

Fostul premier Dacian Cioloş şi-a conservat scorul de 10% (atât a înregistrat şi în iulie), dar dublu faţă de partidul său.

Șefii PMP şi al UDMR, Eugen Tomac şi Kelemen Hunor şi-au păstrat oarecum intenţiile de vot anterioare, dar sub intenţia de vot a partidelor pe care le conduc.

Studiul CURS de tip Omnibus a avut loc în perioada 20 septembrie – 1 octombrie, cu interviuri realizate la domiciliul celor intervievaţi. De asemenea, conform casetei tehnice, studiul s-a desfăşurat pe un eşantion naţional de 1067 de persoane, având o eroare statistica de +/- 3% la un nivel de încredere de 95%.

blank