Sondaj
Politic

Sondaj: 82% dintre români cred că țara merge într-o direcție greșită. PSD a urcat la 40%. AUR, aproape să devanseze PNL

Sociologul Marius Pieleanu, de la Avangarde, a prezentat duminică, cel mai recent sondaj de opinie, potrivit căruia peste 4 din 5 români sunt de părere că țara se îndreapă într-o direcție greșită.

Sondaj: 82% dintre români cred că perspectivele țării nu sunt deloc îmbucurătoare. Doar 7% sunt optimiști. În ceea ce privește opțiunile de vot, 40% dintre români ar pune ștampila pe PSD, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare. Partenerii de guvernare de la PNL au mai puțin de jumătate din scorul social-democraților, în urma prestației executivului condus de către Ludovic Orban și mai apoi, de către Florin Cîțu și echipa sa.

Național-liberalii sunt „amenințați” în sondajul Avangarde de către AUR, care vine tare din spate, cotat cu 15%, o creștere de 6% față de alegerile din decembrie 2020. USR-ul lui Dacian Cioloș continuă declinul, până la 11%.

Lipsa de încredere în clasa politică este direct conectată cu cifrele referitoare la sărăcie. La 31 de ani de la Revoluție, România continuă să rămână la coada Europei din punct de vedere al dezvoltării în infrastructură, al investițiilor în sănătate și educație și de asemenea, ocupă unul dintre ultimele locuri atunci când vine vorba despre puterea de cumpărare.

În prezent, peste 23% dintre români nu-și permit un trai decent, un procent dublu față de țările dezvoltate din vestul și centrul continentului, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

Românii, îngrijorați cu privire la viitorul țării. Fenomenul migrației ia din ce în ce mai mare amploare
Perspectivele negative determină anual, sute de mii de români să plece din țara de origine.

Fenomenul migrației și al îmbătrânirii României este incontestabil. De la an la an, cifrele merg în aceeași direcție, într-un ritm accelerat. La finalul lui 2019, peste 3,1 milioane de români aveau reședința în afara țării de origine, în alte state ale Uniunii Europene, potrivit Eurostat.

Cifra românilor plecați în străinătate este dificil de apreciat cu exactitate, în condițiile în care nu toți cei stabiliți în afară și-au declarat reședința. Cert este că potrivit unui studiu realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, pentru 2015-2016, România avea a cincea cea mai numeroasă Diaspora din lume, după Mexic, China, India și Polonia.

Cei mai mulți români (560.000) au plecat în străinătate în 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană. Cel mai alarmant aspect este faptul că tinerii cu vârstă până în 30 de ani, cu studii superioare sunt deschiși să plece în străinătate. Peste 55% au declarat că ar fi dispuși să plece la muncă în afara granițelor, potrivit unui studiu internațional realizat în 2018 de BestJobs și The Boston Consulting Group.

blank