Politic, Stiri

Solutii noi pentru refacerea imaginii Romaniei

Solutii noi pentru refacerea imaginii Romaniei

Corlatean fotoMinistrul de externe-Titus Corlatean, ministrul Andrei Marga-presedintele ICR, ministrul sanatatii-Eugen Nicolaescu, rectorul Universitatii Dimitrie Cantemir(UCDC)-Corina Dumitrescu, generali, secretari de stat, cadre didactice universitare si studenti, au infiintat de ieri Asociatia Europeana “Dimitrie Cantemir”.

Cu toate ca in Romania exista numeroase fundatii si organizatii non-profit, care din pacate nu se pot lauda cu nici macar o actiune, de-a lungul existentei lor, aceasta Asociatie are mari sanse sa mai spele din imaginea tarii noastre, puternic afectata, uneori pe buna dreptate, dar de multe ori si gratuit, de scandalurile provocate de recentul MCV, de carnea de cal, sau mai nou si de curcan, de cersetorii care impanzesc Europa.

Sunt situatii in care un minister de externe si pana la urma chiar si guvernul, ca institutie, nu se pot implica in mod direct si aici intervine rolul unei astfel de Asociatii, care poate strange fonduri din proiecte europene, din donatii, din cercetare stiintifica, iar cu banii poate recupera opere nationale de valoare, sau simboluri care ne reprezinta, precum sabia lui Stefan cel Mare, aflata intr-un muzeu turcesc si, de ce nu, restaurarea si redeschiderea unor lacasuri de cultura din strainatate, cum este muzeul Dimitrie Cantemir, din Istanbul, care la ora actuala este in paragina pentru ca guvernantii de pana acum au avut alte prioritati!

Chiar cu cateva zile in urma, ministrul Corlatean a profitat de vizita oficiala in Turcia si a ridicat si problema sabiei si chiar si a faptului ca Stefan cel Mare este prezentat acolo ca fiind mai mult din Chisinau, decat ca si roman si a obtinut promisiunea ca se va analiza serios situatia, pentru a se rectifica aceasta greseala, insa aceasta nu exclude activitatea unei Asociatii,precum cea recent infiintata, care , cu propriile obiective, sau cu unele preluate din activitatea ministerului de externe, poate contribui serios la imbunatatirea imaginii Romaniei peste hotare.

Asociatia si-a ales si conducatorii in persoana ministrului Titus Corlatean, ca presedinte de onoare , a rectorului UCDC, prof. univ. dr. Corina Dumitrescu, presedinte executiv si a ministrului Andrei Marga, presedintele Institutului Cultural Roman, ca vicepresedinte, care vor oferi, incepand chiar din acest an, un premiu pentru cei care se vor evidentia in promovarea imaginii ilustrului principe Dimitrie Cantemir, peste hotare si o insigna de aur pentru cei care vor contribui la imbunatatirea imaginii romanilor in strainatate.

blank