Politic

Soluția PNL pentru votul din Diaspora

Liberalii au gândit un proiect de lege prin corespondență, care să fie aplicat în cazul românilor din străinătate. Acest sistem prevede o implicare a românilor în procesul de vot, printr-o corespondență oficială cu Autoritatea Electorală Permanentă.

media-142676118684487800

De la momentul convocării alegerilor, alegătorul din străinătate are 75 de zile la dispoziție să se înscrie. În momentul în care s-au convocat oficial alegerile, alegătorul transmite cerere la Autoritatea Electorală Permanentă și se înscrie în baza de date.

Ulterior, AEP transmite fiecărui alegător un plic în care deține toate documentele necesare votării. În plicul respectiv se află: buletinul de vot, un plic alb în care va fi introdus buletinul de vot, un stricker care se va lipi în pătratul ce corespunde candidatului dorit, un sigiliu pentru plicul de votare, declarație pe proprie răspundere, certificat de alegător și instrucțiuni privind procesul de votare.

Spre exemplu, expedierea unui plic în SUA ori Noua Zeelandă ar costa aproximativ 16 lei.

Procedura ar fi oarecum simplă: de la momentul în care Guvernul anunță convocarea alegerilor, românii din străinătate pot trimite documentația la AEP, în așa fel încât să primească în timp util toată documentația necesară. Pe instrucțiunile care se găsesc în plicul trimis de AEP este prevăzut și termenul limită până la care românii pot trimite plicurile, în așa fel încât acestea să ajungă în țară până la momentul în care se încheie campania electorală.

Important de menționat este, în acest sistem, odată ce ai trimis plicul nu te mai poți răzgândi. În schimb, dacă nu ai trimis hârtiile, poți merge la ambasadă să votezi, dar cu condiția de predare a documentelor primite anterior de la AEP.

Românii care nu pot face dovada unui domiciu în străinătate nu vor primi documentele de la AEP și vor fi nevoiți să voteze la ambasade sau consulate.

blank