Soldații ruși care refuză să lupte în Ucraina, bătuți până la sânge
International

Soldații ruși care refuză să lupte în Ucraina, bătuți până la sânge, închiși în beciuri, înfometați și amenințați cu moartea

Apar noi relatări privind haosul care s-a instalat în rândul armatei lui Vladimir Putin. De această dată, cei care au de suferit, la propriu, sunt  soldații ruși care refuză să lupte în războiul din Ucraina.

Rudele soldaților care au parte de astfel de tratamente inumane au dezvăluit că ei sunt închiși în beciuri, sunt înfometați, amenințați cu pedepse lungi cu închisoarea și forțați să fie supuși unor simulări de execuții pentru că au depus armele.

O femeie spune că fiul ei a dispărut într-o închisoare improvizată într-un subsol, nu a mai dat niciun semn de viață de cinci luni, iar acum este dat dispărut de armată.

Cu toate acestea, președintele rus Vladimir Putin îi prezintă pe soldații săi ca pe niște eroi: zeci de mii de ruși pregătiți și dispuși să își dea viața în „operațiunea sa militară specială” împotriva Ucrainei.

Dar, pe măsură ce iarna grea s-a instalat în Ucraina și numărul morților crește, apar tot mai multe povești despre soldați ruși care refuză să lupte și, astfel, suferă consecințe îngrozitoare.

Până în prezent, au fost descoperite cel puțin nouă locații în care ar putea fi ținuți sute de soldați, iar cei care s-au întors în Rusia spun că rudele lor au dispărut și de atunci nu se mai știe nimic de ele.

Calvarul prin care trec rușii care refuză să lupte

ASTRA, un canal Telegram administrat de jurnaliști ruși disidenți, a început să relateze despre taberele de detenție în octombrie, când a ieșit la iveală că 20 de soldați erau ținuți în condiții îngrozitoare în zonele ocupate din Luhansk.

Soldații ruși s-au plâns într-un videoclip publicat pe ascuns din detenție că erau ținuți într-un singur subsol, obligați să defecheze într-o singură găleată comună și că trebuiau să doarmă pe podea sub un tavan care era gata să cadă pe ei.

Grupul  de soldații ruși  care a fost înrolat în armată în baza ordinului de „mobilizare parțială” al lui Putin – a declarat că a fost trimis acolo după ce a refuzat să meargă pe front.

În cele din urmă au fost scoși din subsol și duși la un post de comandă din orașul Rubizhne, unde au fost ținuți încă 10 zile înainte ca procurorii să vină să-i amenințe cu pedepse lungi cu închisoarea dacă nu acceptă să lupte.

Când au refuzat din nou, au fost duși la o fostă închisoare din apropierea orașului Alchevs’k, ultima lor locație cunoscută.

Un alt loc a fost descoperit apoi în Zavitne Bazhannya, în regiunea Donețk, unde se pare că sunt închise alte 20 de persoane.

„Nu există toaletă în subsol, deținuții nu s-au spălat de câteva săptămâni, sunt hrăniți o dată pe zi”, a relatat ASTRA, citată de britanicii de la Daily Mail.

Site-ul de știri rusesc Insider a relatat, de asemenea, despre același subsol și a vorbit cu o femeie pe nume Elena Kashina, care a spus că soțul ei în vârstă de 33 de ani – un recrut – este ținut acolo după ce a refuzat ordinele de a lupta.

Ea a spus că acesta era miner de meserie și că a fost recrutat în armata rusă – aparent ca mecanic de vehicule – dar că, de fapt, a primit o zi de antrenament de tragere, o zi de săpat tranșee și apoi a fost trimis direct pe front.

Elena a declarat că soțul ei se afla printre un grup de bărbați care au refuzat să ia cu asalt o poziție ucraineană, înainte de a fi amenințați cu execuția și luați de acolo.

Dați dispăruți de luni întregi

Au fost trimiși într-un centru de detenție improvizat într-un beci la mijlocul lunii octombrie, au fost ținuți timp de două zile fără mâncare, li s-a ordonat să se întoarcă pe front, iar apoi au fost trimiși din nou în acel beci când au refuzat.

Elena, care a vorbit cu Insider la începutul lunii noiembrie, a declarat, la momentul redactării acestui articol, că bărbații au stat fără mâncare timp de trei zile, dar încă refuzau ordinele.

BBC a vorbit cu un tată al cărui fiu era ofițer în armata regulată atunci când a izbucnit războiul din Ucraina și care inițial a fost de acord să meargă să lupte – crezând că este ceea ce trebuie să facă.

Însă, după ce a văzut mașina de război a Rusiei în acțiune, fiul bărbatului s-a răzgândit și – împreună cu „mai mulți” alții – a scris o scrisoare prin care a refuzat să meargă în luptă.

„Lor li s-au luat armele și au fost puși sub pază armată”, a spus el.

Un „alt grup” de soldați ruși a sosit și a început să-i amenințe să se întoarcă pe front.

„L-au bătut și apoi l-au dus afară ca și cum ar fi vrut să-l împuște. L-au pus să se întindă pe jos și i-au spus să numere până la zece. El a refuzat. Atunci, l-au lovit în cap de mai multe ori cu un pistol. Mi-a spus că avea fața plină de sânge”.

O altă femeie, pe nume Oxana, a spus că fiul ei a refuzat să-și conducă oamenii într-o misiune „sinucigașă” și, ca urmare, a fost închis într-unul dintre subsoluri.

„Nu au mai fost văzuți de cinci luni”, a declarat ea pentru BBC.

Fiul ei, împreună cu alți patru bărbați, sunt acum înregistrați oficial ca „dispăruți” de către armata rusă, care susține că clădirea în care erau ținuți a fost bombardată.

blank