Actualitate, Stiri

Şoferii care produc accidente mortale nu vor mai putea conduce niciodată

Victor Ponta le dă voie şoferilor să urce la volan dacă au băut o bere

etilotest_07328900

Conform noului Cod Rutier, pragul de alcoolemie s-a schimbat de la 0.8 la 0.5. De asemenea, şoferii care produc accidente mortale din vina lor nu vor mai putea conduce niciodată. Medicii susţin că legalizarea alcoolului la volan va creşte numărul de accidente rutiere grave. Transportatorii îl pun şi el la zid pe Ponta: Stă cu degetele în urechi!

Victor Ponta le dă dezlegare şoferilor la un pahar de bere sau vin la o nuntă. Guvernul a modificat din nou proiectul de Cod Rutier pe care ar urma să îl adopte miercuri în şedinţă. Iar modificările sunt spectaculoase.

“Am modificat în lege acea obligaţie pentru procurori şi judecători de a-l lăsa să conducă pe cel care o infracţiune, accident soldat cu morţi vătămare corporale grave, alcool, conducerea fără permis, numai în situaţiile în care procurorii şi judecătorii constată că nu prezintă pericol pentru a mai conduce pe drumurile publice, mai pe româneşte, cel care a comis un accident, a omorât pe cineva, să nu mai poată să conducă până nu se termină procesul”, a declarat premierul Victor Ponta.

etilotest_89393700

“Am găsit o soluţie care să se poată şi aplica referitoare la cei care au amenzi şi nu le plătesc în 30 de zile să li se suspende permisul până la plata amenzii, era o mare problemă de aplicare, în sensul în care omul îşi plătea amenda şi noi nu ştiam că şi-a plătit-o. Am găsit o soluţie cu un cont unic şi cu faptul că poliţia nu poate suspenda permisul cuiva decât după ce verifică la 30 de zile că în acel cont unic s-a plătit amenda”, a adăugat premierul.

“Am aplicat regulile europene referitoare la consumul de alcool: până la 0.2 nu e nici măcar contravenţie, 0.2 e un pahar de bere, dar de la 0.5 în sus, nu 0.8, să fie infracţiune. Aşa cum e în Europa, vorbesc de omul obişnuit care se duce la o nuntă şi gustă un pahar de vin, dar de la 0.2 la 0.5 e contravenţie, se suspendă permisul, iar de la 0.5 e infracţiune. Decidem astăzi dacă adoptăm Codul prin OUG”, a mai spus Ponta.

Transportatorii sunt foc şi pară pe Victor Ponta. “Eu am în faţă momentul actual statistică primită de la Poliţia Română: pentru viteză excesivă suntem în scădere importantă faţă de 2003 în 2012 suntem în scădere importantă, mai mult de jumătate. În timp ce la viteza neadaptată avem o creşte constantă. La viteza excesivă a scăzut numărul de accidente pentru că poliţia a aplicat metoda preventivă, a amplasat radare, lumea ştie că sunt radare şi încetineşte. În ceea ce priveşte viteza neadaptătă vorbim de pregătirea şoferilor, de condiţiile de pregătire teoretică şi practică. Avem din start, din statistica poliţiei, demersurile care trebuie să  genereze modificările pe Codul Rutier. Eu spun asta de trei săptămâni şi nu mă aude nimeni. În schimb, croşetăm. Avem o creştere semnificativă a numărului de accidente pe bază de alcool. Aici noi venim şi spunem că până la 0.2 poţi să bei o bere. Care este logica? Nimic din ce se întâmplă nu este firesc. Dacă ai creştere a cazuisticii nu înţeleg de ce mai dai creştere. Noi vrem ca omul să greşească, să cadă în păcat şi apoi să-i rupi gâtul. Dacă asta este gândirea… Eu am senzaţia că facem lucrurile împotriva curentului. Dacă domnul Ponta vrea să se implice atâta în siguranţa circulaţiei, îl invit la Ministerul Transporturilor, care stă pitit acolo şi încasează bani la plic de la instructorii auto. Domnul Ponta o ştie, aşa se plăteşte la minister. Domnul Ponta are degetele în urechi şi ştiu de ce are: pentru că sumele sunt foarte mari”, acuză Augustin Hagiu, consultant în Transporturi.

Contestarea unui proces verbal prin care s-au stabilit amenzi rutiere se face la instanţă de judecată. Atacarea unei amenzi, adică a unui proces verbal se face prin redactarea unei plângeri. Pentru a realiza contestarea unui proces verbal nu este nevoie de prezenţa dumneavoastră, puteţi să trimiteţi prin poştă plângerea. Plângerea se adresează judecătoriei în a cărei raza teritorială a fost săvârşită fapta.

Termenul de depunere a plângerii împotriva procesului-verbal de contravenţie este de 15 zile de la data la care aţi luat cunoştinţă de conţinutul procesului-verbal de contravenţie, adică de când aţi semnat procesul-verbal de contravenţie sau de când a ajuns prin poştă acasă la dumneavoastră. Dosarul împreună cu plângerea, va fi înaintat la judecătorie de către Serviciul Poliţiei Rutiere. Plângerea suspendă executarea, aşadar atâta vreme cât se judecă cazul nu există nici un titlu care să vă oblige să achitaţi amendă. La finalizarea procesului, după obţinerea anularii provesului-verbal de contravenţie, vă deplasaţi la Administraţia Finanţelor Publice cu hotărârea dată de instanţa şi faceţi dovada pentru anularea amenzii. (I.G.)