Actualitate

Șocant! Mezeluri otrăvite la rafturi

Vremurile intense pe care le trăim ne fac să nu mai avem deloc grijă de ceea ce mâncăm, iar obiceiurile alimentare sănătoase au fost date uitării. Toată lumea mănâncă pe fugă, pe birou, pe laptop, pe unde apucam iar acest comportament este nociv pentru organism.

Deși știm acest lucru, se pare că tot nu putem renunța. Mai mult de atât, nici acasă nu se schimbă nimic, iar frecvența cu care consumăm mezeluri este din ce în ce mai mare. Românii au ajuns mari amatori de salam, muschiulet, crenvursti si multe alte preparate similare care conțin amidon alimentar, polifosfati, glutamat de sodiu, agent de ingrosare ori nitrit de sodiu. Despre toate acestea , șeful secției de toxicologie pediatrică, Coriolan Ulmeanu spune că sunt otrăvitoare pentru organism.

„In foarte multe preparate de tip mezeluri se adauga o alta varianta, nitrati, ca sa mentina colorabilitatea frumoasa si care produc intoxicatii de acelasi tip. Presupune transformarea hemoglobinei din sangele lor in met-hemoglobina. Aceasta met-hemoglobina nu mai leaga oxigenul.”
Acesta este d părere că la cantitati mari, pot aparea semne de insuficienta respiratorie. Frecventa respiratiilor devine extrem de rapida.

Mai mult de atât, fosfatii de asemenea intereseaza copiii, pentru ca impiedica fixarea calciului in oase. In mezeluri gasim si glutamat de sodiu, care stimuleaza pofta si va face sa mancati incontinuu, iar amidonul alimentar interzice utilizarea proteinei din carne de catre organismul uman.

In mezelurile produse industrial au loc aproximativ 20 de ingrediente. Doar unul este, de fapt, carne. Multi aditivi nu se elimina prin procesele metabolice pe care le cunoaste organismul uman.

„Toate acestea sunt daunatoare prin acumulare, se depoziteaza. Ele raman in organismul nostru, se acumuleaza in diverse zone, in diverse organe, prin acumulare repetata creeaza depozite care devin extrem de nocive. Cuvantul moderatie inseamna diferit pentru oameni. Moderatia nu inseama am luat luni salam din asta, miercuri sunca ,vineri nu stiu ce carnacior. Intr-o saptamina inseamna de trei ori produs nociv. Moderatia inseamna o data pe saptamana.” este de păre Dr. Cristina Balanescu, nutritionist de profesie.

Iar daca sunteti alergici, indiferent de tipul alergiei, moderatie inseamna si mai putin de o portie pe saptamana.

In alergie se declanseaza un sir de reactii ale caror ultime substante se numesc histamine. Este vorba de pro-inflamatori extrem de putenici, apoi apare criza alegica.

Prof. dr. Ioan-Bradu Iamandescu, medic primar alergolog: „E-urile actioneaza la acest ultim lant de reactii si practic elibereaza si ei histamina si mediatorii reactiei alegice.”