Actualitate

Şoc! Uite ce spital foloseşte încă produse Hexi Pharma

Un control al Ministerului Sănătăţii a scos la iveală faptul că în unele spitale înce se mai folosesc produse de la Hexi Pharma.

În cursul verificărilor s-a constatat că Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova mai utiliza un număr redus de produse ale acestei firme, suplimentând însă măsurile de curățenie și autocontrol.

Totul a pornit de la apariției în presă a unor suspiciuni legate de folosirea produselor Hexi Pharma în Spitalul Județean de Urgență Suceava. Astfel, au fost controlate mai multe spitale.

„La Spitalul Județean de Urgență Suceava, controlul a arătat că flaconul care apărea pe o înregistrare video conținea, în fapt, produsul Aniosyme DD1. Pentru că produsul fusese cumpărat (nu și produs) de la Hexi Pharma, logo-ul companiei se găsea pe flacon”, a precizat Ministerul Sănătăţii.

„Motivul este dat de faptul că, pentru anumite produse biocide, nu a fost găsit un înlocuitor similar în stocul de la furnizori care să îndeplinească cerințele cantitative ale spitalului. În data de 2 iunie au fost semnate contractele cu furnizorii care au câștigat licitația pentru înlocuirea majorității produselor Hexi Pharma. În aceeași zi au fost emise și comenzile pentru marfă. Pentru a preveni apariția de infecții nosocomiale în aceste condiții, Serviciul pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor Nosocomiale din spital a luat măsuri suplimentare de curățenie și autocontrol în toate zonele unde produsele s-au mai folosit”, a precizat ministerul.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, pe secțiile de Obstetrică-Ginecologie și ORL, au fost găsite două flacoane de produse Hexi Pharma desigilate, dar neutilizate. Ambele recipiente au fost ambalate, sigilate și scoase de pe secții.

„În București au fost controlate până în prezent 11 spitale. La niciunul dintre acestea nu s-a constatat folosirea produselor Hexi Pharma. Restul de spitale din București sunt în curs de controlare, operațiunea se întinde însă pe o durată mai mare, dată fiind amploarea controalelor care conțin și alte tematici pe lângă aceasta. În restul spitalelor din țară nu se folosesc produsele Hexi Pharma”, a precizat Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății a recomandat în data de 12 mai suspendarea folosirii produselor Hexi Pharma.

blank
blank