International, Stirea Zilei, Stiri

Soc si groaza la Boston

Explozii cu cel putin trei morti si 144 de raniti

Soc si groaza la BostonCel mai grav atentat din Statele Unite dupa cel din 11 septembrie a avut loc marti dimineata la Boston! Astfel, doua explozii s-au produs in apropierea liniei de sosire a maratonului din Boston iar bilantul preliminar este de cel putin trei morti si 144 de raniti, conform unor surse medicale si politiei, relateaza televiziunile americane de stiri. Printre morti se numara si un copil, alti opt minori primind ingrijiri medicale. In plus, mai mult de zece dintre persoanele ranite au membrele amputate, potrivit oficialilor americani. “Cele doua explozii s-au produs simultan, in apropierea liniei de sosire, la aproximativ 50-100 de metri distanta”, potrivit sefului politiei din Boston. La randul sau, guvernatorul statului a vorbit despre “peste 140 de raniti dintre care unii sunt in stare grava”. Administratia federala a Statelor Unite a mobilizat toate resursele necesare dupa atacurile din Boston, iar autorii vor fi adusi in fata justitiei, a afirmat dupa atac presedintele Barack Obama. “Inca nu stim cine a facut acest lucru. Nu trebuie sa ne grabim cu concluziile. Dar vom afla cine sunt autorii si de ce au facut asta; vor fi adusi in fata justitiei”, a declarat Obama, precizand ca Administratia federala pune la dispozitie toate resursele pentru ajutarea autoritatilor statale si locale.

 

Suspect retinut

Imaginea simbol a atentatelor de la Boston.Un suspect a fost retinut, un saudit in varsta de 20 de ani care in prezent se afla internat la un spital din oras, afirma surse citate de presa americana. Inca nu se stie cu claritate daca suspectul a fost ranit in atentate sau a suferit un soc traumatic. Deasupra orasului Boston au fost instituite restrictii de trafic aerian ca urmare a exploziilor deoarece FBI considera exploziile din Boston atacuri teroriste. De asemenea, autoritatile au sporit securitatea in New York si Washington, DC. Sistemul de telefonie mobila a fost oprit temporar la Boston pentru a se evita detonarea vreunui dispozitiv exploziv prin telefon. De asemenea, la scurt timp dupa cele doua explozii, inca doua dispozitive explozive au fost depistate in Boston si au fost dezamorsate, anunta surse din cadrul serviciilor de interventie. Hotelul Fairmount Copley Plaza in care este cartierul general al evenimentului sportiv a fost inchis ca urmare a exploziilor. La locul incidentului au sosit zeci de ambulante si vehicule ale serviciilor de securitate.

Maratonul din Boston a fost organizat cu ocazia Zilei Patriotilor, marcata in a treia zi de luni din aprilie incepând cu anul 1897.