Economic, Stiri

Şoc! Predicţia despre economia României!

Ce se va întâmpla cu salariile românilor?

europe_economy_460x237_82157200

 „Obosite” de tranziţie, ţările din Europa de Est, inclusiv România, ar putea să nu mai ajungă niciodată din urmă Vestul, aşa sună predicţia-şoc făcută de jurnaliştii economici de la Financial Times.

Deşi au recuperat o bună parte din decalajul faţă de ţările europene din Vest, statele din fostul Bloc Sovietic sunt încă departe de nivelul de trai din Occident, iar încetinirea reformelor ar putea să le împiedice să ajungă vreodată la acest nivel, scrie Financial Times.

După dizolvarea Pactului de la Varşovia din 1991, care a dus la prăbuşirea Uniunii Sovietice, speranţa generală era ca statele membre să scape de sărăcie şi să ajungă la nivelul de viaţă mai ridicat al Europei de Vest.

Pentru un timp, statele care formau Blocul Sovietic au recuperat cu o viteză semnificativă. Prezentul şi viitorul apropiat nu arată însă bine, decalajul dintre Est şi Vest se păstrează sau chiar se lărgeşte la loc.

Pentru anii 2014 şi 2015 însă, analiştii Raiffeisen Research prognozează o încetinire a creşterii economice în Europa Centrală şi de Est, cuplată cu o revenire la creştere solidă în Vest.

Rezultatul prognozat de analişti pentru 2015 arată creştere economică de 2,5% în Germania, 2% în zona euro şi creşteri similare în Ucraina, Belarus şi Rusia.

Cel mai mare obstacol în faţa reformelor este reprezentat de voinţa liderilor locali care nu vor să renunţe la confortul cu care s-au obişnuit în vechiul regim.

 

blank