Volodimir Zelenski
International

Şoc în Ucraina. Volodimir Zelenski, la un pas de a fi capturat de ruşi. Cum a scăpat de asasinat

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mărturisit că a fost la un pas de a fi capturat sau asasinat de forţele ruse, în primele ore ale invaziei declanşate la ordinul lui Vladimir Putin, pe 24 februarie.

Într-un interviu acordat revistei Time, Volodimir Zelenski a recunoscut că viaţa sa s-ar fi putut încheia încă din primele ore ale atacului Armatei ruse în Ucraina. Preşedintele ucrainean a descris modul în care trupele ruse au fost la un pas de a-l găsi pe el şi familia sa.

Zelenski a afirmat că zorii zilei de 24 februarie nu pot fi uitați, chiar dacă multe dintre amintirile sale din acele prime ore ale invaziei au rămas „fragmentate”.

„A fost zgomotos. Au fost explozii acolo”, a spus Zelenski.

După începerea bombardamentelor, liderul de la Kiev şi și soția sa, Olena Zelenska, s-au dus să le spună fiicei lor de 17 ani și fiului lor de nouă ani să se pregătească să fugă de acasă. „I-am trezit”, a spus Zelenski pentru revista Time.

Volodimir Zelenski a scăpat după trei tentative de asasinat
Zelenski a fost informat de Armata ucraineană că trupe s-au parașutat la Kiev pentru a-l ucide sau a-l captura pe el și familia lui. „Înainte de acea noapte, văzusem astfel de lucruri doar în filme”, a declarat Andriy Yermak, șeful său de cabinet.

În prima zi a războiului, focuri de armă au început să se audă în jurul cartierului guvernamental, când s-a lăsat noaptea. „Forțele de securitate din interiorul complexului au închis luminile și au adus veste antiglonț și puști de asalt pentru Zelenski și colaboratorii săi”

Potrivit Digi24, unul dintre puținii oficiali care au știut să folosească armele a fost Alexei Arestovici, un veteran al serviciului de informații militare al Ucrainei. „A fost o casă de nebuni, absolut”, a spus Arestovici pentru Time. „Automate pentru toată lumea.”

Trupele ruse au făcut două încercări de a lua cu asalt complexul prezidențial, în timp ce familia lui Zelenski se afla încă înăuntru.

În noaptea următoare, Zelenski a refuzat să primească securitate suplimentară sau chiar să fie evacuat de forțele americane și britanice.

blank