Slovacia
International

Slovacia este dispusă să livreze Ucrainei arme grele, declară președinta Zuzana Caputova

Slovacia este pregătită să livreze Ucrainei arme suplimentare, atât timp cât apărarea propriei ţări va fi mereu în siguranţă, a declarat miercuri Preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova conform DPA.

De asemenea, există negocieri în desfăşurare pentru ca Ucraina să primească obuziere autopropulsate proiectate şi dezvoltate de Slovacia, a spus președinta țării.

„Poziţia Republicii Slovace este clară”, a declarat Caputova, conform Agerpres. „Chiar de la început, în afară de ajutor umanitar, am oferit şi ajutor militar. Din punct de vedere al volumului, este cel mai mare ajutor din istoria Republicii Slovace”.

Slovacia a donat Ucrainei sistemul său de apărare aeriană S-300

Președinta Slovaciei a specificat că o condiţie pentru furnizările suplimentare de arme este ca pregătirea militară a Slovaciei să nu fie atacată. Astfel că, din acest considerent, vor fi discuţii atât cu reprezentanţi ucraineni, cât şi cu aliaţi NATO, a adăugat aceasta.

Săptămâna trecută, Slovacia a donat sisteme de apărare antiaeriană S-300 de fabricație rusească, pentru a ajuta Ucraina la contracararea atacurilor lansate de avioanele de luptă ale Rusiei. Țara este unul dintre cei trei aliați NATO care au în dotarea armatei astfel de sisteme de apărare.

Prim-ministrul slovac Eduard Heger a declarat că țara sa are în vedere furnizarea avioanelor MiG-29 Ucrainei. Slovacia are în dotare 12 astfel de avioane.

Slovacia vrea să doneze Ucrainei avioane MiG-29

Țara are în dotare 12 avioane MiG-29. Întrebat despre posibilitatea oferirii avioanelor Ucrainei, Eduard Heger a susținut că „această decizie este luată în considerare”.

„După cum se comportă acum Federaţia Rusă, echipamentul de producţie sovietică devine foarte riscant. De aceea, întrebarea dumneavoastră este justificată şi este luată în considerare”, a răspuns Eduard Heger la întrebarea unui reporter, potrivit Digi24.

„Echipamentul post-sovietic nu este sustenabil fără componente din Rusia şi, în acest moment, nici nu le dorim pe acestea”, a spus Heger.

Sistemul de fabricație rusească a ajuns deja în Ucraina, după un transfer făcut în secret ce a durat două zile, potrivit presei slovace.

„Aceasta este o decizie responsabilă prin care Republica Slovacă, ca țară care susține pacea, libertatea și protecția drepturilor omului, oferă asistență sub forma unui sistem pur defensiv Ucrainei și cetățenilor săi nevinovați, și credem că acest sistem va ajuta la salvarea cât mai multor ucraineni nevinovați de la o nouă agresiune a regimului lui Putin.

Donarea sistemului nu înseamnă că Republica Slovacă a devenit parte a conflictului armat din Ucraina. De asemenea, dau asigurări că apărarea Republicii Slovace rămâne asigurată și va fi întărită în zilele următoare de un sistem suplimentar de apărare antirachetă din partea aliaților noștri”, a declarat premierul Eduard Heger.

blank