Un număr de 158 de paturi supimentare de terapie intensivă au fost operaționalizate, miercuri, în spitalele din România, în condițiile în care, la nivel național, nu sunt paturi libere la ATI, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.

România a întegistrat, miercuri, un nou record negativ în privința numărului de bolnavi internați la ATI, 1.676 de paturi la terapie intensivă fiind ocupate la nivel național. Asta, în condițiile în care capacitatea maximă a spitalelor COVID este de 1.566 de paturi de ATI destinate pacienților care s-au infectat cu SARS-CoV-2.

Lista locurilor suplimentare la ATI
„La nivel național există o rezervă operațională de 158 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19. Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale”, se arată într-un mesaj al autorităților sanitare.

Lista locurilor suplimentare la ATI la nivelul județelor:

Alba – 1 loc liber
Bacău – 9 locuri
Bistrița-Năsăud – 1 loc
Botoșani – 1 loc
Brașov – 5 locuri
București – 77 locuri
Cluj – 13 locuri
Dolj – 20 locuri
Giurgiu – 2 locuri
Gorj – 9 locuri
Ialomița – 5 locuri
Iași – 2 locuri
Neamț – 7 locuri
Teleorman – 3 locuri
Timiș – 1 loc
Vaslui – 1 loc
1.676 paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări
„În data de 13 octombrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1.566 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. În București sunt avizate de DSP 336 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19. La nivel național, la acest moment, nu sunt paturi libere ATI, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2”, arată sursele citate.

Potrivit autorităților sanitare, se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.

„Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare”, mai arată autoritățile.

Un număr de 15.733 noi cazuri COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore, bilanțul total al infectărior ajungând în România, miercuri, la 1.398.264 de cazuri. În ultima zi au fost înregistrate 390 de decese, în timp ce 1.676 de pacienți sunt internați în spital – un vârf neegalat până acum de când a început pandemie. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.700 de teste RT-PCR și 43.145 teste rapide antigenice. În Capitală au fost înregistrate 3.119 de infectări în 24 de ore – un nou record negativ pentru București.