Economic, Stiri

Situatia din Siria ridica pretul aurului?

De-a lungul timpului, aurul a luat mintile multor oameni, fie ca il cautau sau erau vrajiti de stralucirea lui, fie ca pariau nebuneste pe valoarea lui. In ultimii ani, insa, multi analisti si investitori au fost cuprinsi de aceasta febra, intrecandu-se in estimari care de care mai socante.

lingouri-aurSingurul analist a carui predictie-soc s-a si indeplinit este Jim Rogers. Acum, insa, odata cu razboiul din Siria, un alt analist, de data aceasta membru al Citi Group, a indraznit sa formuleze o estimare care intrece si cele mai fanteziste asteptari. Daca se va indeplini, ramane totusi de vazut.

Tom Fitzpatrick este unul dintre specialistii de top pe analiza tehnica angajat de Citi Group. El a declarat de curand ca „suntem din nou in situatia in care aurul este o optiune printre valutele tari si ne asteptam ca tendinta actuala de crestere sa accelereze in continuare. Credem ca in urmatorii ani vom vedea pretul aurului in jur de 3.500 dolari”.

Analiza specialistului are si o baza solida, fiind bazata pe similaritatea cu evolutii din trecut ale cotatiei aurului, precum recuperarea puternica din perioada 1974-1976. Mai exact, pretul aurului a ajuns cu 14% sub „media mobila pe 55 de luni”, exact cum s-a intamplat si in 1976, cand aurul a crescut puternic din zona minimelor.

lingouri-aur1Fitzpatrick declara ca si pretul argintului ar putea creste puternic, depasind 100 de dolari uncia, potrivit calculelor ce merg pe paritatea aur/argint, picata aproape de 30.

Totusi, compania pentru care lucreaza analistul nu sustine parerea acestuia ca fiind opinia oficiala a firmei, analistul pe metale al Citi Group fiind mult mai prudent cu preturile tinta pe fiecare an, cu 1.150 de dolari anul acesta, 1.145 de dolari in 2014 si 1.250 de dolari in 2015.

In momentul in care aurul fluctua in jurul a 1.600 dolari/uncie, urcand inspre 1.700 sau coborand spre 1.500, cei mai mult analisti considerau ca va urca la 2.000, pe cand marele investitor Jim Rogers prezicea ca va atinge un minimum de 1.200 de dolari si nimeni nu il credea, numai ca realitatea ne-a aratat ca doar el a avut dreptate, aurul atingand pragul minim spus de analist acum cateva luni. (D.A)

blank