Zelenski
International

Situaţia devine critică în Ucraina. Zelenski anunţă întreruperea negocierilor cu Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat sâmbătă că „eliminarea” ultimilor soldaţi ucraineni rămaşi în oraşul-port asediat Mariupol de către forţele ruse „ar pune capăt oricăror negocieri de pace” cu Moscova, informează France Presse.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că eliminarea luptătorilor ucraineni din oraşul portuar Mariupol din sudul ţării va pune capăt discuţiilor cu Rusia.

Declaraţia a fost făcută sâmbătă, pentru Ukrainska Pravda. „Mariupol ar putea fi ca 10 Borodeanka. Vreau să spun că eliminarea militarilor noştri, a băieţilor noştri, va pune capăt tuturor negocierilor”, a declarat Zelenski, potrivit BBC.

Preşedintele a declarat că Ucraina nu-şi va tranzacţiona teritoriul şi locuitorii. „Nu vom negocia nici teritoriul, nici oamenii. Cu cât sunt mai multe locuri ca Borodeanka, cu atât mai greu va fi”, a adăugat Zelenski. Anterior, Ucraina a insistat asupra faptului că trupele sale încă rezistă în ruinele din Mariupol.

În ceea ce priveşte bilanţul uman, „Mariupol ar putea fi de zece ori mai mare decât Borodianka”, un orăşel ucrainean de lângă Kiev, distrus după ce a fost bombardat şi scenă a presupuselor abuzuri în timp ce a fost ocupat de soldaţii ruşi, a acuzat Zelenski.

La 11 aprilie, armata ucraineană a anunţat că se pregăteşte pentru „o bătălie finală” la Mariupol, port situat la Marea Azov, în sud-est. „Va fi moarte pentru unii dintre noi şi captivitate pentru alţii”, a scris Brigada 36 de puşcaşi marini, parte a forţelor armate ale Ucrainei, pe Facebook.

A doua zi, autorităţile ucrainene au declarat că luptele au ucis între 20.000 şi 22.000 de oameni la Mariupol, un oraş strategic cu o populaţie de 441.000 de locuitori pe timp de pace.

Discuţiile dintre beligeranţi sunt blocate de câteva zile. Ele sunt „extrem de dificile”, conform declaraţiilor făcute marţi de un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin i-a acuzat pe negociatorii ucraineni de „lipsă de coerenţă”.

Rusia ţine captivi sute de militari şi civili, potrivit Kievului

Rusia ţine captivi aproximativ 700 de soldaţi ucraineni, precum şi sute de civili, potrivit guvernului de la Kiev, citat sâmbătă de DPA.

„Au sechestrat peste 1.000 de oameni”, a declarat vicepremierul Irina Vereşciuk sâmbătă la televiziunea ucraineană. Printre aceştia sunt în jur de 500 de femei, a adăugat ea.

Ucraina, la rândul ei, a capturat aproximativ 700 de soldaţi ruşi, a mai spus ea. Vereşciuk a cerut Rusiei să elibereze civilii necondiţionat. De la începutul războiului, ambele părţi au făcut schimb de prizonieri
de câteva ori.

Numărul exact al persoanelor reţinute în prezent este neclar. Potrivit presei ruse, separatiştii din estul Ucrainei numai în regiunea Doneţk au capturat peste 3.000 de soldaţi ucraineni. În oraşul-port asediat Mariupol, peste 1.000 de puşcaşi marini s-ar fi predat. Ucraina neagă acest lucru.

Naţiunile Unite au înregistrat oficial aproximativ 2.000 de civili ucişi de la începutul războiului la 24 februarie. Cu toate acestea, ONU presupune că cifrele reale sunt mult mai mari, la fel ca guvernul de la Kiev.

blank