Sistemele antiaeriene
Actualitate

Sistemele antiaeriene care au decimat elicopterele rusești au ajuns la militarii români

Sistemele antiaeriene similare celor folosite de Ucraina pentru a face prăpăd printre elicopterele de luptă rusești au ajuns și în dotarea Armatei Române, iar primele dintre ele sunt deja pe mâna militarilor. Este vorba de sisteme MANPAD de tip fabricate în Coreea de Sud.

Sistemele antiaeriene similare celor folosite de Ucraina pentru a face prăpăd printre elicopterele de luptă rusești au ajuns și în dotarea Armatei Române, iar primele dintre ele sunt deja pe mâna militarilor.

„În această săptămână au sosit în țară primele sisteme de rachete antiaeriene Chiron din Coreea de Sud. Tehnica a fost verificată și recepționată de către militarii craioveni din cadrul structurii subordonate Diviziei 2 Infanterie «Getica».

Forțele Terestre dispun, din acest moment, de încă un sistem antiaerian modern care să contribuie la securizarea spațiului aerian românesc”, a transmis Divizia 2 Infanterie „Getica”.

De precizat că tranzacția pentru achiziția de 54 de sisteme Chiron de tip „Man-Portable Air-Defence Systems” a fost realizată prin încredințare directă G2G (guvern la guvern) și nu prin licitație.

Chiron are la bază sistemul Mistral al MBDA, dar a fost asimilat de industria coreeană. Și aici vorbim inclusiv de sistemele de identificare și control, dar și de propulsor. Racheta dispune de sisteme IFF integrate, adică identifică țintele inamice, dar și aliate, are capabilități de lovire noaptea și pe vreme nefavorabilă, un căutător de infraroșu bicolor (IR/UV) pentru a ajuta la anularea contramăsurilor în infraroșu (IRCM) și un focos cu siguranță de proximitate.

În timpul testelor de dezvoltare, racheta a înregistrat un raport de de succes al loviturilor de 90% și conform unor surse are performanțe superioare rachetelor americane Stinger și franceze Mistral. Sistemele Chiron pot „vâna” ținte aflate la o altitudine de 3,5 kilometri cu o viteză de 2,36 Mach.

blank