International, Stiri

Sir Peter O’Toole a murit la vârsta de 81 de ani

Un alt „monstru” al cinematografiei mondiale şi-a sfârşit drumul pe pământ!

Peter O'Toole

Actorul Peter O’Toole, nominalizat de opt ori la premiile Oscar, a murit sâmbătă, la vârsta de 81 de ani, într-un spital din Londra, a anunţat agentul de presă al starului.

Aclamatul actor, care a reuşit să învingă un cancer la stomac în anii 1970, a murit la spitalul Wellington din Londra, după o lungă suferinţă, a anunţat Steve Kenis, agentul său de presă, citat de guardian.co.uk.

Actor Peter O'Toole as Lawrence of Arabia-1138942

În iulie anul trecut, actorul irlandez de teatru şi film Peter O’Toole, devenit celebru graţie rolului din filmul „Lawrence al Arabiei” (1962), a anunţat că se retrage din activitate.

Într-un comunicat citat de revista People, actorul declara: „Pentru mine, a sosit timpul să arunc prosopul. Să mă îndepărtez de scenă şi de cinema. Nu mai am inima pentru a mai face asta. Nu voi reveni”.

peter-o-toole-in-costume

„Viaţa mea profesională de actor – pe ecran şi pe scenă – mi-a adus sprijinul publicului, împlinire emoţională şi confort material”, mai spunea celebrul actor irlandez.

„M-a adus în contact cu oameni minunaţi, prieteni buni cu care am împărtăşit destinul inevitabil al tuturor actorilor: eşecurile şi succesele”, a completat O’Toole.

„Totuşi, cred că fiecare trebuie să decidă el însuşi când vine vremea să se retragă. Din acest motiv îmi iau adio de la meserie, cu ochii uscaţi şi cu o gratitudine profundă”, încheia starul irlandez.

1966: Audrey Hepburn: How to Steal a Million, with Peter O'Toole.

Fiu al unui agent de pariuri irlandez, Peter Seamus Lorcan O’Toole, actorul blond cu ochi albaştri, şi-a petrecut tinereţea în nordul Angliei. După liceu, a devenit jurnalist şi a lucrat pentru serviciul de comunicaţii din Marina Regală britanică, înainte de a deveni actor.

A urmat cursurile Academiei regale de arte dramatice în compania lui Albert Finney, Alan Bates şi Richard Harris, viitori actori celebri.

A urcat pe scenă pentru prima dată la vârsta de 17 ani, la Londra, şi a jucat apoi în drame de Shakespeare, înainte de a da lovitura şi pe marele ecran cu filmul „Lawrence al Arabiei”, în regia lui David Lean.

Era impunător prin înălţimea sa, de 1,88 m, sfredelitor şi senzual graţie ochilor săi de un albastru metalic, era cuceritor datorită vocii sale profunde şi a timbrului special. A fost un actor impecabil care umplea ecranul numai fie şi prin prezenţă.

494134957_fb4454226b

Probleme de sănătate, atribuite iniţial alcoolismului, dar care s-au dovedit ulterior a fi fost cauzate de un cancer la stomac, i-au ameninţat cariera şi viaţa în anii 1970, dar O’Toole a depăşit aceste obstacole, renunţând la alcool.

Peter O’Toole a primit opt nominalizări la premiile Oscar pe parcursul carierei sale, care conţine câteva interpretări remarcabile precum cele din „Caligula” (1979) şi „Ultimul împărat” (1987), fără a câştiga însă mult râvnitul trofeu.

Actorul irlandez a câştigat totuşi patru Globuri de Aur, un premiu BAFTA, un premiu Emmy şi a primit din partea Academiei de film americane Oscarul onorific pentru întreaga carieră în anul 2003. Este de neuitat pentru o partitură mai uşoară, dar plină de graţie, din „Cum să furi un milion” unde parteneră i-a fost minunata Audrey Hepburn.

În ultimii ani, a fost lăudat pentru evoluţia sa din piesa de teatru „Jeffrey Bernard is Unwell”, dar şi pentru rolul din versiunea televizată a acesteia, o producţie care prezintă viaţa unui jurnalist britanic alcoolic.

Ultimele filme în care a jucat Peter O’Toole, „Katherine of Alexandria” şi „Mary Mother of Christ”, urmează să fie lansate anul viitor.

blank