Sport

Shaquille O’Neal, un urias cu multe talente ascunse

Majoritatea oamenilor il cunosc pe uriasul Shaquille O’Neal drept unul dintre cei mai mari baschetbalisti din NBA, o adevarata forta a naturii atunci cand se afla sub panou, castigator a numeroase distinctii si premii in Liga Nord-Americana de Baschet. Este unul dintre recordmenii acestui spor (a inscris 28,596 de puncte de-a lungul carierei sale de jucator profesionist, procentajul acuratetii sale este de 58,2%, care s-a intins pe o perioada de 19 ani, a avut 13,099 de recuperari, a castigat de patru ori inelul de campion din NBA in anii 2000, 2001, 2002 si 2006, a fost ales MVP in trei finale NBA All-Star, are doua titluri de cel mai bun marcator din NBA (1995 si 2000), iar palmaresul sau sportiv este completat cu o medalie olimpica de aur la Jocurile Olimpice din anul 1996.

Dupa retragerea din activitate, Shaquille O’Neal nu a renuntat sa-i impresioneze pe cei din jurul sau, reusind sa fie una dintre cele mai active personalitati sportive, cu numeroase activitati, care i-au pus in valoare multi talentele pe care acesta le poseda. In biografia sa figureaza alaturi de meseria de baschetabilist si cele de cantaret de muzica rap, comentator si analist sportiv, ajutor de serif, politist, producator sau actor. Iar acestor talente li s-a adaugat si cel de inventator, fiindca Shaq a reusit sa inventeze o noua metoda de a juca blackjack. Se pare ca inaltimea sa de 2 metri si 16 centimetri este direct proportionala cu imensitatea talentelor sale, cu care acesta reuseste sa-i uimeasca pe cei cu care intra in contact.

Retragerea lui Big Shaq din National Basket Association nu insemnat decat un nou inceput pentru acesta. La nici un an dupa ce si-a luat ramas bun de la baschet, Shaquille a revenit in atentia camerelor de filmare in calitate de analist sportiv la unul dintre cele mai populare canale de sport din lume, ESPN. Stilul sau de prezentare si analiza a meciurilor, presarat cu foarte multe glume, o personalitate marcanta si o naturalete debordanta i-au asigurat acestuia un succes colosal. Astazi, O’Neal este comentator sportiv al unuia dintre programele afiliate ale NBA , unde isi incanta telespectatorii de fiecare data. Ca baschetbalist a fost un jucator care punea un important accent pe concentrare, ca forma de atingere a succesului, iar cei care l-au antrenat au concluzionat ca s-a numarat printre putinii care au stapanit aceasta calitate suprema a unui sportiv. Activitatea sa in calitate de analist, comentator si prezentator sportiv cuprinde pana acum posturile TNT, ESPN, NBA TV si NBA.com, Shaquille O’Neal fiind numit de catre Charles Barkley, “Marele Analist”.

Toate aceste calitati l-au adus in atentia producatorilor de film, care l-au distribuit in diverse pelicule, unde acesta a interpretat cateva roluri secundare foarte savuroase. Cele mai cunoscute aparitii ale lui Shaq au fost in “The Lego Movie”, “Scary Movie 4”, “Dead West” si in filmele care il au in rol principal pe amicul sau, Adam Sandler, “Blended”, “ Jack and Jill” si “Grow Ups 2”. O’Neal nu s-a oprit doar la a fi actor, ci a si produs doua pelicule cinematografice, “The Love Shaq” si “All Star Comedy Jam”. Avand o figura foarte expresiva, rolurile de comedie i se potrivesc foarte bine, iar numele sau pe afis garanteaza momente placute celor care vizioneaza aceste creatii artistice. De asemenea, fostul baschetbalist nascut in New Jersey a avut si cateva aparitii in diferite pelicule, unde si-a jucat propriul rol.

La cei 44 ani impliniti pe data de 6 martie (s-a nascut in anul 1972, in Newark, New Jersey) a reusit sa inventeze o noua versiune de blackjack, care poarta numele de ShaqBlackjack (forma prescuratata este Shaq Jack). Noua varianta a necesitat peste 4 ani de pregatire pana a ajuns la forma disponibila astazi. Jocul este realizat in stilul inconfundabil al lui O’Neal, fiind total diferit de modul de desfasurare si regulile jocului clasic. Exista un dealer live, care extrage cartile dintr-un card shoe special si le imparte jucatorilor. Spre deosebire de blackjack-ul traditional, la Shaq Jack sunt impartite trei carti, in locul uneia singure. Jucatorii sunt asezati in jurul dealerului, iar inainte de fiecare mana care se joaca, acestora le este permis sa-si aleaga mana impotriva careia vor juca. Bineinteles ca exista si personajul animat Shaquille O’Neal care il felicita pe jucator, in cazul in care castiga. In jocul clasic, jucatorii primesc doua carti, cu fata in sus, in timp ce dealerul are o carte pe fata si alta intoarsa. Blackjack-ul se realizeaza din doar doua carti, in timp ce suma de “21” (cea castigatoare se poate realiza din mai multe carti).

In calitatea sa de ajutor de serif si politist, Shaquille O’Neal si-a pastrat acelasi sporit ludic si zambetul pe buze. A ramas virala reactia sa atunci cand alaturi de un alt politist, Bobby White au realizat un meci de baschet ad-hoc in Gainesville, in Florida. Prezenta sa fizica impunatoare, dar si faptul ca este o leganda a baschetului l-au ajutat pe Shaq sa nu aiba parte de niciun incident in activitatea sa. Oamenii niciodata nu stiu la ce sa astepte din partea uriasului cu zambet in suflet si pe figura, asa ca, ultima sa nazdravanie, aceea de a reinterpreta in stilul propriu cateva roluri din unele dintre cele mai de succes filme ale anului (in special de la Oscar). Astfel, titluri castigatoare de la ceremonia de anul acesta, precum The Revenant sau Star Wars au fost reeditate, intr-o maniera foarte haioasa de catre Shaq. Nu trebuie uitata nici actiunea similara din anul 2014, atunci cand acesta, alaturi de comediantul Kevin Hart au filmat cateva secvente a comedia “Twins”, cu Arnold Schwarzenegger si Danny De Vito.

Interesanta este urmatoarea miscare a lui Shaq, in care isi va pune in evidenta o alta parte a multiplei sale personalitati talentate. Din cate a demonstrat pana acum, numele si persoanlitatea lui Shaquille O’Neal sunt sinonime cu entuziasmul, distractie, amuzament si victoria. Cu siguranta ca acesta va reusi sa isi incante fanii, telespectatorii si pe toti cei care ii urmaresc activitate cu interes, asa cum a facut-o de atatea ori pana in prezent. Fiindca Shaq va fi intotdeauna un urias cu multe talente ascunse.

 

blank