Showbiz

Shakira, copleșită de problemele cu legea. Fiscul din Spania vrea să o înfunde

Shakira este vânată de Fisc. Cazul a ieșit la iveală pentru prima dată în iulie, când un tribunal din apropiere de Barcelona a declarat că a fost de acord să investigheze două posibile cazuri de fraudă fiscală ale cântăreței datând din 2018, deși nu a precizat despre ce sumă de bani este vorba.

Shakira are probleme cu legea. Detaliile celui mai recent caz au fost făcute publice abia marți, după ce cântăreața de 46 de ani a fost notificată în mod oficial despre acuzațiile care i se aduc la domiciliul său din Miami.

Ea a negat în repetate rânduri orice abatere și susține că nu datorează nimic biroului fiscal spaniol. Procurorii indică două presupuse infracțiuni pentru depunerea unor „declarații fiscale incorecte” care detaliază impozitul pe venitul personal și impozitul pe avere în 2018, când locuia în Barcelona.

Documentele tribunalului, care datează din luna mai, spun că ea a folosit un „cadru corporativ” care implică societăți, dintre care unele cu sediul în paradisuri fiscale, pentru a evita plata impozitului.

În total, procurorii o acuză pe vedetă că datorează 5,3 milioane de euro la impozitul pe venitul personal și 773.000 de euro la impozitul pe avere, care, cu dobânzi și ajustări, se ridică la un total de 6,6 milioane de euro.

Shakira trebuie să dea explicații în fața Fiscului

Într-o scurtă declarație, reprezentanții ei au declarat „Nicio notificare (despre acest caz) nu a fost primită la Miami, unde cântăreața își are reședința oficială”. „Echipa de avocați a Shakirei se concentrează pe pregătirea procesului referitor la perioada 2012-2014, care va începe pe 20 noiembrie”, se mai arată în comunicat.

Shakira

Procurorii din acel caz au cerut o pedeapsă de opt ani și o amendă de 24 de milioane de euro, după ce Shakira a respins un acord de recunoaștere a vinovăției în legătură cu acuzațiile de evaziune fiscală. Cazul se concentrează pe locul în care cântăreața a locuit între 2012 și 2014.

Procurorii susțin că Shakira a petrecut mai mult de jumătate din această perioadă în Spania și ar fi trebuit să plătească impozite în această țară.

Aceștia spun că ea s-a mutat în Spania în 2011, când relația sa cu fundașul Gerard Pique de la FC Barcelona a devenit publică, dar și-a menținut rezidența fiscală oficială în Bahamas până în 2015. Avocații Shakirei spun că, până în 2014, ea și-a câștigat majoritatea banilor din turnee internaționale, că s-a mutat în Spania cu normă întreagă abia în 2015 și că și-a îndeplinit toate obligațiile fiscale.

Shakira și Pique au locuit împreună în Barcelona până anul trecut, când au pus capăt relației lor de 11 ani. Ei au doi copii. Cântăreața a anunțat în aprilie că ea și copiii ei părăsesc Barcelona și locuiesc acum în Miami.

blank