Este obligatoriu
Actualitate

Sfârșitul banilor în numerar! Este obligatoriu în România de la 1 ianuarie

Este obligatoriu în România, începând cu ziua de 1 ianuarie 2023 intră în vigoare o nouă prevedere legală menită să ducă la dispariția banilor cash. Măsura a fost impusă de ANAF, care susține că ar fi luat decizia în scopul combaterii evaziunii fiscale.

Este obligatoriu în România, începând cu data de 1 ianuarie, toate magazinele trebuie să accepte plata cu card bancar pentru cumpărături. Măsura a fost impusă de ANAF și face parte dintr-un proiect de combatere a evaziunii fiscale. Astfel, conform noilor reglementări, toate magazinele care fac încasări mai mari de 50.000 de lei vor fi obligate să se doteze cu POS și să accepte plata cu cardul în locul celor cu bani cash.

Măsura a fost adoptată pentru ca Fiscul să aibă sub control, mai ușor, tranzacțiile comerciale și să poată monitoriza toate plățile. Astfel, se speră că prin introducere plăților cu cardul se va reduce și nivelul de evaziune fiscală din comerț.

Până în prezent, conform reglementărilor în vigoare, erau obligați să accepte plata cu cardul doar companiile care aveau o cifră de afaceri mai mare de 50.000 de euro. Lucrurile s-au schimbat din vara trecută, când Guvernul a adoptat o Ordonanță, OG 16/2022, care modifică aceste plafoane.

Ulterior, textul ordonanței a fost trimis în Parlament pentru a fi aprobat prin lege, iar aici a suferi alte schimbări față de forma inițială. Astfel, pragul de la care magazinele sunt obligate să se doteze cu POS și să accepte plata cu cardul a fost stabilit în moneda națională, iar nu în euro, așa cum era prevăzut în prima formă, adoptată în guvern.

Noi reguli pentru comercianți

O altă modificare vizează criteriile în funcție de care se stabilește cine trebuie să se doteze cu POS. Dacă până în prezent acest lucru depindea de cifra de afaceri, conform noilor reglementări, s-a stabilit ca plata cu cardul să fie impusă în funcție de încasările anuale în numerar.

„Având în vedere scopul reglementării, respectiv, pe de o parte, de a introduce o măsură în plus pentru asigurarea trasabilității fluxurilor bănești, ca premisă majoră pentru combaterea evaziunii fiscale, iar, pe de altă parte, de a permite posesorilor de carduri, în contextul actual, dominat de digitalizare, să utilizeze acest instrument de plată la un număr mai mare de operatori economici, se propune ca obligația să fie instituită în sarcina operatorilor economici prin raportare la încasările în numerar realizate de aceștia”, se spune în nota de fundamentare ce stă la baza proiectului de lege adoptat în Parlament.

Obligația comercianților de a se dota cu POS și de a accepta plata cu cardul intervine în trimestrul următor celui în care încasările în numerar din ultimele 12 luni au trecut de pragul de 50.000 de lei.

blank