Sfânta Parascheva nu va fi anulat
Actualitate, Featured

Pelerinajul din Iași de Sfânta Parascheva nu va fi anulat. Mitropolia promite măsuri

Cel mai mare pelerinaj ortodox din țara noastră Sfânta Parascheva va începe mai devreme anul acesta.

Sfânta Parascheva, nu va fi anulat din pricina pandemiei de Covid

Din cauza pandemiei, racla Sfânta Parascheva va fi scoasă la Iași, spre închinare, cu o săptămână înainte de marea sărbătoare, iar credincioșii sunt chemați pe rând să se reculeagă. Trebuie să poarte mască, să păstreze distanța și să părăsească zona catedralei, după ce au trecut pe la moaște.

Procesiunea care strângea anual sute de mii de pelerini în capitala Moldovei a fost anulată. Anul acesta, credincioșii se vor putea închina mai devreme și pe rând la moaștele Sfintei Parascheva, al cărei hram este prăznuit pe 14 octombrie.

Pelerinii trebuie să stea la cel puțin un metru și jumătate unul de altul, să poarte măști și să-și dezinfecteze mâinile.

Constantin Sturzu, purt. de cuv. al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: „Racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în data de 8 octombrie și va sta până pe 15 octombrie. Va fi scoasă pe străzile din toate cartierele orașului Iași, pe străzile principale. Hramul de anul acesta are niște particularități și organizarea lui este una extrem de dificilă, probabil cea mai dificilă din întreaga istorie a acestei sărbători.”

Inclusiv aghiazma și busuiocul se dau la pachet anul acesta. Unii credincioși au venit și mai devreme, pentru a evita aglomerația.

Femeie: „Știm că atunci, în momentul acela, este foarte aglomerat și să ne putem ruga în liniște. Ne putem îmbolnăvi, știu eu, am zis că e mai bine să păstrăm un pic distanța.”

Tânăr: „Personal, cred că voi sta acasă și mă voi ruga în fața icoanelor de pe peretele meu de acasă.”

Reporter: „Ați atinge racla, în acele zile, adică ați veni?”

Bărbat: „Fără nicio problemă.”

Reporter: „Nu v-ar fi teamă?”

Bărbat: „Cu toată siguranța, nu aș avea motive.”

La respectarea regulilor vor veghea inclusiv medici și voluntari.

Marius Voicescu, purt. de cuv. DSP Iași: „Acest pelerinaj se va desfășura sub măsuri stricte. Purtarea măștii pe gură și pe nas, păstrarea distanțării fizice și igienizarea frecventă a mâinilor.”

Anul trecut, peste 300.000 de oameni s-au rugat la moaștele Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.


blank