Politic

Serviciul secret al Armatei, ținut departe de Victor Ponta cu sprijinul PSD

Seful serviciului secret de informatii al apărării  (DIA – Departamentul de Informatii pentru Aparare) a fost aproape sa ajunga in pixul Premierului, dupa ce Primul-ministru a primit dreptul de a-l numi pe șeful “Doi și-un sfert”, precum si pe seful Politiei Romane.

ponta_vanghelie_marian_02670500

Plenul Senatului a respins, miercuri, in calitate de camera decizionala, o propunere legislativa de modificare a Legii 346/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Apararii, propunere care fusese adoptata in Camera Deputatilor si care ii oferea premierului decizia finala privind persoana care conduce directia de informatii a armatei.

In forma adoptata in Camera Deputatilor, la articolul 13, alin.3, se prevedeau urmatoarele: “Șeful Departamentului de informatii pentru aparare este numit de catre primul-ministru, la propunerea ministrului apararii nationale, cu avizul CSAT”. In varianta ramasa in vigoare, seful serviciului secret al armatei era numit de ministrul apararii, cu aprobarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Ajuns la Senat, proiectul a fost schimbat in Comisia de Aparare, in care PSD detine majoritatea (6 voturi coalitia de guvernare, 5 voturi opozitia), in sensul in care numirea sefului DIA ramanea in continuare atributul ministrului Apararii.

La Camera Deputatilor, proiectul a fost adoptat inainte de alegerile prezidentiale.

*****Proiectul a fost depus de Gabriel Oprea (ministrul de Interne), Mircea Dușa (Ministrul Apararii), Ion Mocioalca (presedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor), Ilie Sarbu (liderul grupului PSD din Senat), Corneliu Dobritoiu (presedintele Comisiei de Aparare din Senat) si Dan Tataru (fost membru al Comisiei de Aparare din Senat

COMANDA SECRETELOR DE LA INTERNE

În prima ședință de Guvern a cabinetului Ponta II, din data de 22 decembrie 2012, Guvernul a decis, prin Ordonanta de Urgenta, că Prim-ministrul primeste dreptul sa numeasca si sa elibereze din functie șeful și adjuncții serviciului secret al Internelor, celebrul „Doi si-un sfert” (Directia generala de informatii si protectie interna din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor). DGIPI a fost trecut astfel in subordonarea directa a Premierului.

„Direcţia generală de informaţii şi protecţie internă din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor se reorganizează ca departament în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, coordonat de un secretar de stat, ajutat de doi subsecretari de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a primului-ministru”, se precizează la articolul 22 din OUG. Şefia DGIPI a fost un subiect delicat şi în guvernarea PSD – PDL când PSD a insistat să aibă Ministerul de Interne, doar pentru a avea acces la acest serviciu secret, fostul Doi şi-un sfert. Numirea şefilor de la acest serviciu a dus la schimbarea a doi miniştri de Interne, Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea, care au refuzat să asculte comenzile fostei conduceri a PSD.

ȘEFUL POLIȚIEI, NUMIT DE PREMIER

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la 11 martie 2015, legea prin care şeful Poliţiei Române primeşte rang de secretar de stat, fiind numit de premier, după ce fostul şef al statului, Traian Băsescu ceruse Parlamentului reexaminarea legii deoarece ”transformarea funcţiei de inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române (I.G.P.R.) de la nivelul exclusiv profesional pe care-l stabileşte legislaţia în domeniu, într-o funcţie politică, nu se justifică”.

blank