Serbia
International

Serbia își trimite forțele armate către Kosovo, armata este în stare de „alertă sporită”: „Nu ne lăsam umilți”

Ministrul sarb al Apararii, Milos Vucevic, a declarat marti ca presedintele Aleksandar Vucic, in calitate de comandant-sef, a ordonat ca fortele armate sarbe sa fie puse in stare de alerta sporita pentru a fi capabile sa duca la bun sfarsit orice sarcina. Pe retelele de socialziare au aparut imagini cu convoaie de blindate trimisse de către Serbia care se indreapta spre Kosovo.

„Bineinteles, nimeni nu doreste niciun fel de conflicte sau razboaie si nici nu are intentia de a juca astfel de jocuri. Serbia este un stat serios si ia toate masurile necesare pentru a putea raspunde la orice situatie provocatoare si la orice potentiala problema”, a declarat Vucevic la Happy TV, citat de agentia Taniug.

El a facut aceast anunt dupa decizia recenta a premierului kosovar Albin Kurti de a nu da curs apelurilor din partea statelor occidentale privind o amanare cu zece luni a implementarii unei reguli conform careia etnicii sarbi din Kosovo sunt obligati sa isi schimbe placutele de inmatriculare cu unele locale, o decizie care ar putea agrava tensiunile etnice.

Vucevic a declarat ca fortele armate sarbe sunt pregatite sa execute orice ordin dat de Vucic in calitate de comandant-sef pentru a proteja Serbia si toti cetatenii sai si pentru a veghea la securitatea sarbilor din Kosovo-Metohija.

„Cand Serbia vorbeste despre pace si stabilitate, nu inseamna ca suntem slabi sau lasi si ca putem fi umiliti”, a declarat Vucevic.

El a spus ca, contrar Rezolutiei 1244 a CS al ONU si Acordului de la Kumanovo, Pristina lucreaza in mod incontestabil la inarmarea fortelor si ca intentioneaza sa formeze o armata.

„Ei se indreapta spre formarea de facto a unei armate, iar noi nu putem fi indiferenti la acest lucru”, a declarat Vucevic.

blank