Desecretizarea hotărârii CSAT privind combaterea corupției va atrage revizuirea dosarelor bazate pe acest document. Vor fi desecretizate și planurile de acțiune comună SRI-DNA, bazate pe protocolul încheiat de cele două instituții.

Comisiile de specialitate ale Senatului au dat raport de admitere asupra proiectului de lege iniţiat de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu pentru declasificarea hotărârii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei.

Astfel, Comisia Juridică a Senatului a adoptat iniţiativa legislativă cu amendamente, iar Comisiile de apărare și administrație publică au întocmit un raport favorabil. Propunerea legislativă va fi trimisă plenului Senatului.

”Prin derogare de la prevederile art. 24 din Legea 182/2002 se declasifică Hotărarea CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupției, fraudei și spălării banilor, precum și toate documentele care conțin informații clasificate având ca temei Hotărârea. La data intrării în vigoare a prezentei legi, documentele sunt declasificate de drept, fără a mai fi necesară o altă procedură”, prevede actul normativ. Documentele nu mai produc efecte de orice natură începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi.

Citeste si...
Statiunile de pe litoral ar putea sa dispara

Un amendament aprobat de Comisia juridică vizează termenele până la care se depun plângerile. ”Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim, de efectele produse de documentele prevăzute la articolul 1 au posibilitatea, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit”, prevede unul dintre amendamente. Termenul iniţial, în forma proiectul înregistrat la Senat în care te puteai adresa instanţelor era de şase luni.