Politic, Stiri

Senatul reanalizează legea privind reducerea CAS cu 5 procente de la 1 octombrie

Senatorii discută legea care i-a învrăjbit pe Traian Băsescu și Victor Ponta: reducerea CAS la angajator cu 5 procente. Parlamentul trebuie să decidă în ce formă adoptă această lege, pentru că președintele Băsescu a trimis proiectul la reexaminare pe motiv că aplicarea lui ar duce la creșterea deficitului la fondul de pensii. În schimb, Guvernul arată că reducerea CAS ar însemna mai mulți bani pentru angajatori, pe care ar putea să îi direcționeze către crearea de locuri de muncă. Dacă Parlamentul adoptă legea în forma dorită de Guvern, Traian Băsescu este obligat să o promulge, astfel încât de la 1 octombrie reducerea CAS ului să se poată aplica.

tariceanu_senat_3_23374600

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a convocat Biroul Permanent pentru luni, ora 14,00, urmând ca şedinţa de plen să înceapă la ora 16,00.

Reexaminarea legii trebuia să intre în atenţia senatorilor în data de 18 august, însă Biroul Permanent convocat la acea dată a stabilit amânarea discuţiilor în plen cu o săptămână. Camera Deputaţilor va avea sesiune extraordinară, pentru discutarea legii care reduce CAS cu cinci puncte procentuale la angajator, în data de 26 august.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat referitor la acest proiect de lege că există posibilitatea ca cererea de reexaminare transmisă de preşedinte să fie respinsă şi proiectul privind reducerea CAS să fie adoptat fără modificări.

„Parlamentul, la iniţiativa Guvernului, a adoptat legea prin care CAS urmează să se reducă cu 5 procente. Preşedintele a returnat-o constituţional, prevalându-se de motive de oportunitate. Există toate premizele ca această lege să fie readoptată, fără modificări, de Parlament cu o majoritate covârşitoare în cadrul sesiunii extraordinare”, a spus Tăriceanu.

În data de 23 iulie, preşedintele Traian Băsescu a semnat cererea de reexaminare a legii privind reducerea CAS, arătând că actul normativ trimis spre promulgare vizează diminuarea cotelor plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat, adăugând totodată că, în anul 2014, deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat este de 12,519 miliarde de lei, conform bugetului aprobat pentru anul în curs.

‘Prin diminuarea cotelor plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii, deficitul curent va creşte cu impactul financiar negativ estimat în expunerea de motive a actului normativ, care variază între 4,860 miliarde de lei în 2015 şi 5,564 miliarde de lei în 2018, ajungându-se la un deficit de peste 18 miliarde de lei la fondul de pensii, pentru anul 2015, dacă ţinem cont şi de indexările obligatorii conform legii’, explică preşedintele Băsescu, potrivit cererii de reexaminare.

blank