Featured, Politic

Senatul a dat unda verde mandatelor de 5 ani pentru aleşii locali

Comisia pentru administraţie publică din Senatul româniei a adoptat luni un raport favorabil la propunerea legislativă iniţiată de UDMR conform căreia aleşii locali ar urma să aibă mandate de cinci ani, nu de patru.

Senatul a dat unda verde mandatelor de 5 ani pentru aleşii locali

Informaţia, publicată pe site-ul Senatului, a fost anunţată luni şi de parlamentarul USR Florina Presadă.

„UDMR, PSD şi ALDE vor ca mandatele aleşilor locali să fie de cinci ani în loc de patru ani. Tocmai ce s-a adoptat un raport de admitere în Comisia de administraţie publică de la Senat pe marginea unei propuneri legislative venite de la UDMR, cu motivaţia că 4 ani nu sunt suficienţi pentru un ales local ca să facă treabă, mai ales dacă are proiecte europene în derulare”, a scris Presadă, pe pagina de Facebook.

Ea a menţionat că propunerea mai are nevoie de raportul Comisiei juridice după care va fi supusă votului în plen, Senatul fiind Cameră decizională.

„Nimic nu e întâmplător. În sertarele Comisiei de administraţie publică se află o altă propunere legislativă, de data asta a PSD, cu acelaşi obiect: mandatele aleşilor locali să aibă cinci ani, nu patru ani. Depusă anul trecut, ea modifica un articol din Legea administraţiei publice locale, dar care a fost abrogat prin Codul administrativ. Nu a mai ajuns niciodată la plen, deşi aceasta are raport de respingere. Vedeţi cum îşi pasează mingea PSD şi UDMR? Aceste partide ţin cu dinţii de actualele mandate şi de cele viitoare, că nu au niciun interes să meargă în alegeri: s-ar alege cu mai puţine mandate de aleşi locali, căci românii s-au trezit”, a adăugat senatorul USR.

Proiectul modifică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, astfel încât Consiliul local, Consiliul judeţean şi primarul să fie aleşi pentru mandate de cinci ani.

În expunerea de motive, semnată de 26 de parlamentari UDMR, se arată că există multe exemple din statele membre UE în care au fost aplicate „cu succes” modele de administraţie publică locală cu mandat de 5 – 7 sau de 8 ani, transmite Agerpres.

Iniţiatorii susţin că un mandat mai lung al aleşilor locali conferă stabilitate politică, „o pavăză faţă de schimbările şi eventualele crize politice manifestate la nivel general şi care interferează cu deciziile de luat la nivel local”.

„De asemenea, sunt amortizate bulversările create de suprapunerea alegerilor, de campanii electorale simultane sau succesive care în cele mai multe cazuri pun administraţiile locale în situaţii dificile de suspendare a activităţii şi a investiţiilor iniţiate. (…) Experienţa celor trei decenii de administraţie locală relevă faptul că nevoia uriaşă de investiţii locale în România este aproape imposibil de acoperit în mandate de câte patru ani, acolo unde nevoile de finanţare sunt pe termen lung, iar fondurile europene, modalitatea optimă de finanţare a programelor de dezvoltare locală, sunt supuse unui calendar bugetar de 7 ani”, arată parlamentarii UDMR.

Iniţiativa, înregistrată pe 10 februarie la Camera Deputaţilor, a fost adoptată tacit, iar apoi înregistrată la Senat pe data de 24 aprilie. Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi şi Comisia pentru buget, finanţe au adoptat avize negative.

 

blank