Politic, Stiri

Senator PSD: Ilie SÂRBU şi Ioan RUS să plece din partid!

Senatorul PSD Şerban Nicolae le cere lui Ilie Sârbu şi Ioan Rus să plece din PSD. Acesta a trimis o scrisoare deschisă liderilor PSD în care a cerut să cadă capete în partid, ca urmare a eşecului de la alegerile prezidenţiale.

sarbu_59193500_71828900_19933000

Redăm integral textul scrisorii deputatului PSD Şerban Nicolae:

„Vă scriu astăzi cu amărăciunea eșecului la alegerile pentru Președintele României, dar și cu nădejdea neștirbită în principiile și valorile politice fundamentale care ne leagă și în aspirațiile comune pentru binele țării noastre.

Pe mulți vă cunosc personal. Majoritatea mă cunoașteți. De aproape 25 de ani, de când am intrat în lupta politică, am rămas fidel viziunii de stânga în ceea ce privește societatea românească, fundamentelor politice bazate pe democrația socială, dezvoltare, solidaritate, responsabilitate, compasiune, implicare și progres.

În Transilvania, știți mai bine decât mine, social – democrația are rădăcini adânci, încă de la Iosif Jumanca și Ion Flueraș. Nu cred și n-aș putea admite că social – democrația se repartizează geografic pe teritoriul României, că Muntenia și Moldova ar fi de stânga și Transilvania, de dreapta. Când spun Transilvania, mă refer la toate regiunile istorice, inclusiv Banat, Crișana, Oaș sau Maramureș. Firescul echilibru al democrației, sunt sigur, determină o distribuție și o pondere egală a principalelor curente politice, iar nucleul constant al stângii nu poate fi semnificativ inferior celui al dreptei. Diferența, în mod natural, o fac cei care candidează și care își asumă reprezentarea electoratului.

Cei care au monopolizat, de ani buni, reprezentarea stângii, a Partidului Social Democrat în Transilvania, au fost definiți, în opinia publică, cu formula „grupul de la Cluj”. Dacă era o formulă de succes, era în regulă. Dar nu e și n-a fost niciodată. Ce a început cu o ticăloșie – atacarea din interior, încă de la sfârșitul lui 2004, a lui Ion Iliescu – nu putea continua altfel. Acest grup n-a produs nimic bun pentru pentru stânga românescă ori pentru partid. Ba, mai mult, prin rezultate constant slabe, prin acțiuni politice șovăielnice sau chiar duplicitare, liderii acestui grup au întărit greșita percepție că în Transilvania stânga nu are susținere și că transilvănenii sunt, în mod covârșitor, de dreapta. În fapt niște impostori fără legătură cu social – democrația autentică, ei s-au făcut remarcați, poate chiar temuți, prin sforării, prin atacuri la adresa unor colegi, prin goana rapace după funcții și demnități, prin aroganță și dispreț. Nu o dată v-am auzit având aceeași opinie cu a mea, dezavuând asemenea comportamente și delimitându-vă de aceștia.

Știți, la fel de bine ca mine, că asta nu e social democrație. Social – democrații nu se feresc de oameni, nu se ascund prin încăperi obscure, nu decid în spatele ușilor închise, nu privesc cu îngâmfare sau cu ură la colegii de partid ori la electorat. Social – democrații vorbesc cu oamenii pe care vor să-i reprezinte, îi ascultă, îi înțeleg și îi respectă. Social – democrații sunt decenți, moderați și au bun-simț. Social – democrații fac politică, nu politicianism. Vă scriu pentru a vă cere, public, să vă luați în propriile mâini identitatea și demnitatea. Știu cu cine vorbesc și știu ce vă cer. Locul lui Ioan Rus și al lui Ilie Sârbu nu e în Partidul Social Democrat. Ei nu sunt de stânga și nu pot reprezenta vreodată social – democrația transilvăneană. Aveți această putere. Veți descoperi, poate cu surprindere, ce oameni respectați pot să vă reprezinte. Ce oameni reprezentantivi pot să vă conducă. Ce oameni valoroși sunteți.

Împreună vom recâștiga stânga transilvăneană. Împreună le vom arăta românilor că social – democrații sunt, în toată țara, aceiași – onești, decenți și, mai ales, umani. În fapt, despre asta este vorba.

Cu speranță și prietenie,

Șerban NICOLAE”
Ziua cuțitelor lungi în PSD. Care sunt taberele

După eșecul la prezidențiale, în PSD războiul începe la lumina zilei între tabere.

Cel care a dat tonul a fost Robert Negoiță, primarul sectorului cu cea mai slabă prezență la vot în București și cândva un apropiat al lui Victor Ponta, dar și un dușman declarat al lui Sebastian Ghiță, umbra lui Ponta în partid.

“Poporul nu greşeşte niciodată. Poporul a ales într-o proporţie covârşitoare. Cred că este o lecţie pentru noi şi cred că ar trebui să facem un pas în lateral, dacă nu chiar în spate şi, da, de prea multe ori şi eu, şi noi cu toţii am simţit nevoia de un altfel de politică. Cred că după acest vot ar trebui să dăm ocazia echipei domnului Iohannis să vină să guverneze în speranţa, eu sper sincer, că ne va demonstra cum anume se poate o altfel de politică, de unde să învăţăm cu toţii. În consecinţă, cred că nu mai trebuie să ţinem de această guvernare, ci dimpotrivă”, a spus Negoiţă.

Președintele-executiv al PSD Liviu Dragnea a parat rapid. „El poate să propună. Eu nu sunt de acord cu această acțiune dintr-un motiv foarte simplu : în această campanie, s-a tot spus că nu e bine ca Victor Ponta să fie președinte pentru a nu da toată puterea într-o parte. Și atunci respectăm voința populară — să nu dăm toată puterea într-o parte și să menținem un echilibru politic. Președinția la ei, Guvernul la noi”, a spus Dragnea, luni, la sediul PSD, precizând că nu e nevoie de nicio demisie.

Meciul a continuat pe treptele din Kiseleff. Un alt apropiat al lui Victor Ponta, fostul partener de casă de avocatură al premierului, senatorul Dan Șova, a lovit ferm în direcția lui Liviu Dragnea, cel căruia îi cere demisia din funcția de președinte executiv al PSD.

„Eu cred că domnul Liviu Dragnea, pe care îl știu ca pe un om politic serios și un bărbat serios, va trebui să facă un pas în spate. În mod evident, această campanie a fost pierdută, în primul rând, din vina domniei sale, pentru că a fost director de campanie. Dacă am accepta un alt raționament, ar însemna să ne imaginăm că în momentul în care am fi câștigat domnul Dragnea nu ar fi avut niciun merit. Spun că ceea ce ar trebui să facă domnul Dragnea din proprie inițiativă este să facă un pas în spate, (…) pe linie de partid, din cea de președinte executiv. Așa ar fi normal (să își dea demisia — n.r)”, a spus acesta, luni, la sediul PSD.

blank