Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, reacţionează dur pe Facebook după ce Guvernul a decis să suspende taxa clawback pentru produsele din plasmă. Voiculescu susţine că prin această măsură, Executivul “deschide cutia pandorei” şi trage un semnal de alarmă: “poate duce la dezastru fie pentru celelalte produse farmaceutice, fie pentru buget”.

“Inteleg ca domnul Tudose a decis exact ce spuneam aseara ca vor cere distribuitorii, profitand de situatie: eliminarea taxei clawback!

Este exact ce isi doresc companiile pharma. Toate companiile pharma. Se deschide cutia pandorei si asta poate duce la un dezastru fie pentru celelalte produse farmaceutice (care vor trebui sa imparta sarcina intre ele), fie pentru buget (daca sarcina pt medicamentele exceptate va ramane in curtea statului).

Daca s-a facut o exceptie acum pt produsele din plasma, maine ar putea sa vina la rand produsele oncologice, antibiotice, si apoi altele si altele. Unde ne oprim?

Introducerea unui mecanism de pret diferit (a unui pret mai mare) pt Lista Medicamentelor Esentiale pornind de la lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii este solutia corecta, alaturi de oprirea exportului paralel si monitorizarea stocurilor.

Solutia de mai sus – solutie bazata pe recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, nu pe lobby-ul local si pe deciziile luate in diverse crize – a fost deja implementata cu succes anul trecut, inainte sa fie desfiintata de guvernul si parlamentarii PSD-ALDE.”, scrie Vlad Voiculescu.