Featured, International

Seful rezervei federale din SUA ii da cu flit lui Trump: Nu demisionez!

Președintele Rezervei Federale Jerome Powell a liniștit piețele financiare, după ce a anunțat că banca centrală americană se va dovedi mai „răbdătoare” în privința majorării dobânzilor, anunțând, în același timp, că nu va demisiona, chiar dacă președintele Trump îi va cere asta, informează Reuters.

Bursele americane au înregistrat creșteri după ce Powell a făcut declarațiile respective la o întâlnire a Asociației Economice Americane. Dow Jones și S&P 500 au închis cu plusuri de peste 3%, iar Nasdaq a urcat aproape 4,3%.

Seful rezervei federale a SUA ii da cu flit lui Trump: Nu demisionez :

Donald Trump a criticat în repetate rânduri politica de creștere a dobânzilor practicată de Fed, care majorează costurile împrumuturilor și afectează creșterea economică. Trump a învinuit Fed pentru scaderea pieței bursiere si a spus ca nu este prea fericit cu Powell la conducerea instituției. Trump l-a numit pe Powell la șefia Fed în 2017.

Seful rezervei federale a SUA ii da cu flit lui Trump: Nu demisionez :

Powell a apărat, de asemenea, politica de majorare a ratei dobânzii Fed, iinvocând datele economice pozitive, care sugerează că firmele și cetățenii pot face față costurilor mai ridicate.

Powell a spus că a crezut că declinul recent al pieței reflectă preocupările legate de încetinirea creșterii economic globale și tensiunile comerciale, dar că trebuie așteptate și interpretate și cifrele și rapoartele oficiale.

Fed este „sensibil” la semnalele pieței, dar și la inflație, care nu are o evoluție îngrijorătoare, a adăugat el.

„Vom fi răbdători pe măsură ce urmărim să vedem cum evoluează economia”, a spus el. „Suntem întotdeauna pregătiți să schimbăm politica instituției, în mod semnificativ”, dacă este necesar.

blank