Actualitate, Featured

Lucian Netejoru, seful Inspectiei judiciare, mărturisiri despre protocolul cu SRI

Lucian Netejoru, inspector-şef al Inspecţiei Judiciare, este audiat miercuri, 27 martie, de comisia de concurs a CSM, în vedere obţinerii unui nou mandat. În cadrul audierii, Netejoru a prezentat o informaţie care schimbă total ceea ce se ştia despre protocolul încheiat de Inspecţia Judiciară, în 2017, cu SRI.

Potrivit judecătorului Lucian Netejoru, înainte de încheierea protocolului IJ-SRI, se primeau informaţii de la SRI la Consiliul Superior al Magistraturii, în baza protocolului SRI-CSM. Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare erau nevoiţi să se deplaseze la sediul CSM, periodic, pentru a primi informaţii de la SRI, via CSM.

„Informaţiile le primea CSM şi eram solicitaţi să venim să le vedem”, a precizat Netejoru. Pentru a se pune punct acestei situaţii, s-a optat pentru încheierea unui acord propriu cu SRI, pentru ca informaţiile să nu mai fie intermediate de CSM.

Lucian Netejoru a mai precizat că informaţiile de la SRI au fost rare şi nicio acţiune disciplinară nu a fost întemeiată pe informaţii de la SRI. De asemenea, nicio informaţie nu a fost trimisă de la IJ la SRI.

Inspecţia Judiciară a publicat, în octombrie 2018, protocolul încheiat cu Serviciul Român de Informaţii, precizând că a cerut, în martie 2018, declasificarea acestuia. Protocolul şi-a încetat efectele la 8 martie 2017.

Protocolul încheiat între Inspecţia Judiciară şi SRI, în 2016, prevede modalitatea de cooperare dintre instituţii şi modul în care Inspecţia se obligă să raporteze SRI cum a folosit datele primite. Inspecţia anunţă acum că în acea perioadă nu a fost vreo cercetare disciplinară urmare a datelor SRI.

Semnatarii sunt Lucian Netejoru, inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare şi fostul prim- adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, în anul februarie 2016. Iar avizele de legalitate din partea celor două instituţii sunt date de fostul inspector şef adjunct Gheorghe Stan şi fostul şef al Direcţiei juridice din SRI, Dumitru Dumbravă.

Protocolul arată modalitatea de colaborare dintre instituţii şi cum Inspecţia Judiciară trebuie să anunţe ce a făcut cu informaţiile primite.

blank