Şeful DSU Raed Afarat îndeamnă populația să se vaccineze antigripal
Actualitate, Featured

Şeful DSU Raed Arafat îndeamnă populaţia să se vaccineze antigripal

Şeful DSU Raed Arafat, a declarat, vineri seara, că vor urma două luni „dificile” în ceea ce priveşte infectările cu noul coronavirus. În același timp, Arafat a atras atenţia cu privire la faptul că vom avea o situaţie „destul de serioasă” când infectările cu noul coronavirus se vor suprapune cu gripa sezonieră şi a făcut apel si îndeamnă populația să se vaccineze antigripal şi să nu mai ţină cont de cei care contestă vaccinul.

Şeful DSU spune sunt persoane care vor avea poate ambele infecţii simultan, sunt persoane care vor avea numai una sau numai alta şi persoanele vulnerabile, din păcate, sunt vulnerabile pentru amândouă. Persoanele vârstnice, persoanele cu comorbidităţi sunt vulnerabile şi pentru gripă şi pentru COVID. Vaccinarea este extrem de importantă şi de data asta trebuie ca oamenii să înţeleagă măcar acum să nu mai asculte de atacurile împotrivă şi să se vaccineze. Au o şansă mult mai bună să scape măcar de riscul acesta al gripei sezoniere sau să-l atenueze, pentru că vaccinarea nu garantează că nu vei face deloc, dar poate ajuta ca dacă faci (gripă) să fie mai uşor impactul bolii respective asupra organismului”, a afirmat Raed Arafat.

COVID-flu amenință să lovească România! Câte doze de vaccin a comandat Ministerul Sănătății și când ar urma să ajungă în țară
Reprezentanți ai Ministerul Sănătății au declarat în exclusivitate pentru GÂNDUL.ro că anul acesta s-a încheiat un contract-cadru pentru trei milioane de doze vaccin gripal, dublu față de anul trecut. Livrarea dozelor de vaccin se va face începând cu a doua jumătate a lunii septembrie.

Ministerul Sănătății recomandă farmaciilor să se aprovizione din timp cu vaccin antigripal

Cât priviște farmaciilor, Ministerul Sănătății mai precizează că nu are în evidență situația stocurilor de vaccin antigripal din farmacii, în condițiile în care acestea sunt entitități private și trebuie să se aprovizioneze direct de la furnizor. „Farmaciile sunt societăți private. Ministerul Sănătății recomandă farmaciilor să se aprovizioneze cu vaccin gripal”, spun reprezentanți din minister.

Apelul medicilor de familie
Și medicii de familie se așteaptă ca cererea pentru vaccinul antigripal să fie mult mai mare, în contextul pandemiei de coronavirus. În acest an, stocurile de vaccin antigripal vor fi achiziționate în continuare din importuri, în condițiile în care, în România se va produce din nou vaccinul antigripal, începând abia din 2021, de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico Militară ”Cantacuzino”.

„Vor fi vremuri grele, ținând cont că vorbim de pandemie. Va fi foarte greu de diferențiat avânt în vedere că simptomatologia gripei, cât și simptomatologia virusului SARS-COV-2 sunt asemnătoare. Asta înseamnă că trebuie să ne vaccinăm din timp. Nu vom putea face vaccinarea la aproape 24 de milioane de locuitori și trebuie să mergem către grupele de risc”, spune medicul Mihai Iacob.