Actualitate, Featured

Președintele CEDO critică guvernul că schimbă des legile

Președintele CEDO a declarat, la ICCJ, intr-un discurs sustinut in fata magistratilor, ca puterea executiva si cea legislativa trebuie sa respecte justitia si deciziile acesteia, mentionand ca schimbarile legislative frecvente pot submina independenta puterii judiciare.

Citește AICI discursul președintelui CEDO

„Trebuie sa fim atenti la orice critica care ar submina independenta puterii judiciare. Lipsa legislatiei sau schimbarea frecventa a legislatiei submineaza eficienta si, prin urmare, independenta. Nu este acceptabil sa se modifice legea sau Constitutia pentru a restabili deciziile judecatoresti, exceptand motive imperioase de interes general”, a declarat Președintele CEDO.

„La data de 7 martie 2019, preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului, dl. judecător GUIDO RAIMONDI, judecătorul român la CEDO, d-na IULIA ANTONELLA MOTOC şi grefierul şef al CEDO, dl. RODERICK LIDDELL au efectuat o vizită de lucru la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

La întâlnirea cu înalţii reprezentanţi CEDO au participat judecători şi magistraţi asistenţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, d-na judecător SIMONA CAMELIA MARCU, judecător al Înaltei Curţi, membru al Consiliului Superior al Magistraturii şi conducerea instanţei supreme, reprezentată de preşedinte şi vicepreşedinţi.

Tema centrală a intervenţiei domnului preşedinte GUIDO RAIMONDI a fost independenţa justiţiei, în acest context fiind subliniată importanţa dialogului între instanţele naţionale şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului care, prin jurisprudenţa sa, consacră şi susţine acest principiu ca o componentă de bază a dreptului la un proces echitabil.

În cadrul dialogului ce a avut loc, au fost abordate mai multe probleme de actualitate privind independenţa justiţiei şi a fost subliniată deschiderea judecătorilor români spre însuşirea şi aprofundarea valorilor şi principiilor consacrate prin jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Judecătorii instanţei supreme au susţinut necesitatea ratificării cât mai curând posibil a Protocolului nr. 16 adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, acesta fiind un mijloc extrem de eficient de a da substanţă dialogului dintre jurisdicţiile naţionale şi CEDO şi de a asigura un sistem de justiţie independent”, transmite ICCJ.

blank