Actualitate, Featured

Preşedintele AEP dezvăluie: Sunt cele mai scumpe alegeri! 150 de milioane de lei costă schimbarea modalitații de organizare

Preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a afirmat că cele mai costisitoare alegeri sunt cele de anul acesta, totalul cheltuielilor pentru organizare fiind de 150 de milioane de lei, 100 de milioane pentru cele din ţară şi 50, în străinătate.

Preşedintele AEP „sunt cele mai scumpe alegeri. De ce? Pentru că… Legea finanţării partidelor, e vorba de zece milioane, dacă ne-am duce la suma maximă pe care ar trebui s-o cheltuiască aceşti competitori, 14 la număr, ar trebui să ne ducem undeva la 100 de milioane de lei, dacă nu şi mai bine, dar avem acum, doar până în 40 de milioane de lei cheltuiţi. Sunt cele mai scumpe alegeri, vorbim de 835 de secţii în străinătate, faţă de 441, de 390, cât erau acum cinci ani, în străinătate, şi procesul de votare, în străinătate, este costitsitor, dar este costisitor şi în ţară, din 150 de milionae, 50 de milioane, aproape, sunt în străinătate, dar 100 de milioane, în ţară, sunt destul de mulţi bani”, a afirmat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

Acesta a mai spus că este nevoie de schimbarea modalităţii de organizare a alegerilor, pentru a fi reduse costurile.

„Trebuie gândite alte modalităţi de lucru, vorbim de secţii de votarea care sunt înfiinţate, la care votează 30% din cetăţeni, şi atunci, trebuie să gândim reducerea costurilor prin modalitatea de tipărire a buletinelor de vot, prin modalitatea de funcţionare a birourilor secţiilor de votare, fiindcă acum sunt nouă membri, poate putem introduce şi votul prin corespondenţă şi pentru ţară, pentru a ne asigura că dacă dintr-o secţie de votare de 2000 de cetăţeni, vor vota 1000 prin corespondenţă, va trebui să reducem semnificativ modalitatea de vot, la secţia de votare.”, a explicat Constantin Buică.

Primul tur al alegerilor în străinătate, are loc între 8-10 noimebrie şi 22-24, cel de-al doilea, iar în ţară, primul scrutin are loc pe 10 noimebrie, iar cel de-al doilea, 24.