PSD și PNL încep lupta pentru șefia Senatului României, a doua cea mai înaltă funcție în stat, după ce Teodor Meleșcanu a demisionat ca urmare a deciziei Curții Constituționale.

Marți, liderii social-democații au decis prin vot ca Șerban Nicolae să fie candidatul lor la Șefia Senatului României prima Cameră a Parlamentului. În favoarea acestei propuneri au votat 35 de social-democraţi, iar 26 au fost împotrivă, a precizat senatorul PSD Florian Bodog.

Alegerile la grup s-au desfăşurat în două tururi de scrutin. În primul tur au candidat Şerban Nicolae, Titus Corlăţean şi Radu Ştefan Oprea, iar primii clasaţi pentru turul doi au fost Şerban Nicolae şi Radu Ştefan Oprea.

În iulie 2019, Șerban Nicolae a fost suspendat din fruntea grupului senatorilor PSD după ce a criticat deciziile luate de fostul premier Viorica Dăncilă după arestarea lui Liviu Dragnea, iar Nicolae a şi candidat împotriva Vioricăi Dăncilă la congresul PSD.

În februarie, la începutul sesiunii, Teodor Meleşcanu a demisionat de la şefia Senatului după ce CCR a decis că alegerea sa a fost neconstituţională.

La începutul sesiunii, după demisia lui Meleşcanu, PSD a anunţat că îl susţine pe Titus Corlăţean pentru a prelua atribuţiile de preşedinte al Senatului, PNL – pe Alina Gorghiu, iar USR – pe Vlad Alexandrescu.

Ulterior, niciunul dintre grupurile parlamentare nu a confirmat că propunerile din urmă cu trei săptămâni mai sunt valabile.

Potrivit regulamentului, preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare.

Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor.

Dacă în primul tur niciunul dintre candidaţi nu întruneşte votul majorităţii senatorilor, se organizează un al doilea tur la care participă primii doi clasaţi în primul tur.

senat, presedinte, melescanu, serban nicolae,