Șefa CE
Featured, Ultima Ora

Șefa CE, Ursula von der Leyen a precizat că în contractul UE cu AstraZeneca sunt dispozitii clare privind livrarile

Comisia Europeană a publicat contractul încheiat cu AstraZeneca pentru vaccinul împotriva COVID-19, în condițiile în care în ultima săptămână a existat un război al declarațiilor între cele două părți privind livrările de vaccinuri. Șefa CE, Ursula von der Leyen, spune că „există dispoziţii obligatorii” în contract. Ea îl contrazice astfel pe șeful AstraZeneca, Pascal Soriot, care spunea acum două zile că firma nu este obligată juridic de un anumit calendar pentru livrările de vaccin.

„Există dispoziţii obligatorii, iar contractul este foarte clar”, a spus Șefa CE Ursula von der Leyen pentru postul de radio Deutschlandfunk, adăugând că acordul conţinea cantităţi clare de vaccinuri pentru decembrie şi pentru primele trei trimestre din 2021, potrivit Agerpres.

Șefa CE, Ursula von der Leyen a precizat că în contractul UE cu AstraZeneca sunt dispozitii clare privind livrarile

„AstraZeneca ne-a asigurat explicit în acest contract că niciun fel de alte obligaţii nu ar împiedica respectarea pe deplin a contractului”, a adăugat ea.

În urma cererii unei noi cereri făcute de Comisia Europeană în urmă cu două zile, AstraZeneca a fost de acord să facă public contractul semnat în27 august 2020.

„Comisia salută angajamentul companiei pentru o mai mare transparență în participarea sa la implementarea Strategiei UE privind vaccinurile”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

„Transparența și responsabilitatea sunt importante pentru consolidarea încrederii cetățenilor europeni și pentru a se asigura că aceștia se pot baza pe eficacitatea și siguranța vaccinurilor achiziționate la nivelul UE”, potrivit comunicatului.

Documentul făcut public conține și unele părți secretizate, inclusiv privitoare la costuri.

Contractul stipulează că AstraZeneca s-a angajat să facă „cele mai bune eforturi rezonabile” pentru a construi o capacitate de producție a 300 de milioane de doze de vaccin, cu opțiunea ca CE să comande încă 100 de milioane de doze.

În cazul AstraZeneca, acordul definește „cele mai bune eforturi rezonabile” ca activitățile pe care le-ar întreprinde o companie cu resurse similare în dezvoltarea și fabricarea vaccinului.

Contractul vorbește despre „necesitatea urgentă a unui vaccin pentru a pune capăt unei pandemii globale care are ca rezultat probleme serioase de sănătate publică, restricții privind libertățile personale și impact economic în întreaga lume, dar ținând cont de eficacitate și siguranță”.

UE este într-o dispută cu AstraZeneca, companie care a făcut un parteneriat cu Universitatea Oxford din Marea Britanie pentru a-şi dezvolta vaccinul, după ce producătorul farmaceutic a anunţat săptămâna trecută că va reduce livrările în primul trimestru din cauza unor probleme de producţie la o fabrică din Belgia.

AstraZeneca se angajase să trimite în jur de 80 de milioane de doze spre cele 27 de țări ale Uniunii Europene până la finalul lunii martie, conform unui oficial european citat de agenție. 31 de milioane dintre acestea, însă, nu vor mai ajunge pe continent din cauza unor probleme de producție întâmpinate la fabrica din Belgia care produce serul.

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a transmis companiei, în mod public, să ia măsuri pentru a livra cantitatea stabilită, în condițiile în care vaccinul a fost finanțat cu bani europeni. Totodată, ea a anunțat un mecanism de transparență, prin care companiile vor fi obligate să anunțe exporturile către țările non-UE.

Mai multe state UE au anunțat chiar că iau în calcul acționarea în justiție a companiei AstraZeneca pentru încălcarea contractelor de furnizare a vaccinului împotriva coronavirus, dacă producătorul nu va respecta programul de livrare stabilit inițial.

Comisia Europeană a semnat un contract în august pentru până la 400 milioane de doze de vaccin dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.