Liberalii se reunesc astăzi într-o ședință a Biroului Executiv, la ora 10, pentru a discuta cele mai recente tensiuni dintre partenerii de guvernare. Cea mai mare problemă a liberalilor o reprezintă ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pe care PNL l-ar vrea remaniat. Şedinţa PNL are loc înaintea întâlnirii liderilor coaliţiei de guvernare şi rămâne de văzut care va fi rezultatul negocierilor, în contextul ultimelor declarații ale premierului Florin Cîțu la adresa ministrului Sănătății Vlad Voiculescu.

UPDATE: Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu nu va participa astăzi la ședința coaliției.

Tot mai multe voci din rândul liberalilor vor demiterea lui Vlad Voiculescu de la conducerea Ministerului Sănătăţii. În şedinţa Biroului Executiv Liberalii se aşteaptă ca aceştia să-i ceară premierului liberal Florin Cîţu schimbarea ministrului Sănătății. Liberalii susţin că „gafe” lui Vlad Voiculescu, în special cea legată de evacuarea pacienţilor de la Spitalul Foişor, de miezul nopţii, au umplut paharul şi cer măsuri urgente.

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat luni, referitor la situaţia de la Spitalul Foişor, că nu se discută despre demiteri, ci despre un lanţ al vinovăţiilor care trebuie să fie pus la dispoziţia coaliţiei şi opiniei publice.

„Nu discutăm despre demiteri, ci despre un lanţ al vinovăţiilor care trebuie să ne fie pus la dispoziţie, nouă şi opiniei publice”, a declarat Rareş Bogdan, înaintea şedinţei BEx Liberalii.

Despre Raed Arafat, Rareş Bogdan a spus că a fost o greşeală aducerea lui la şedinţa PNL precedentă, că acesta ar trebui să înţeleagă că nu există oameni care au calităţi şi că poate este obosit şi trebuie să exerseze ce înseamă empatia şi emoţia.

Rareş Bogdan a criticat-o şi pe secretarul de stat în MS Andreea Moldova, despre care a spus că ar trebui să vorbească mai puţin.

„Vom afla astăzi de la managerul Stoica la ministrul Voiculescu, de la dna Moldovan, care poate vorbește mai puțin și se ocupă mai mult de minister și nu de spațiul public, că nu e treaba dânsei să dea declarații, e treaba liderilor politici și a purtătorilor de cuvânt, de la dl Arafat, care are experiență de 17 ani în administrarea medicinei de urgență și IGSU și putea să prevadă situația care a apărut la Foișor, de la Nicușor Dan, care trebuie să știm ce a corespondat cu managerul Stoica, începând de pe 2 aprilie, de la dl Stoica, care este un excepțional medic, dar să înțeleagă că nu este managerul unui spital privat și este managerul unui spital public. Vom vedea ce s-a întâmplat. De asta mi-am amânat plecarea la Bruxelles (…) pentru a participa atât la BEX, cât și la (c.n. ședința) coaliției”, a spus Rareş Bogdan, înaintea şedinţei conducerii Liberalii.

Florin Roman a declarat, duminică seară, pe B1 TV, că PNL „se desparte total” de acțiunile lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății. Liberalul a amintit doar câteva momente din mandatul „plin de bâlbe” al ministrului Sănătăţii, care în numai câteva luni petrecute la guvernare a comis gafă după gafă și a fost implicat în diverse conflicte cu alți oficiali ai statului.

„Partidul Național Liberal se desparte total de ceea ce face domnul ministru Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății într-un mandat plin de bâlbe – și spunem asta nu de ieri, de astăzi, câțiva oameni din Partidul Național Liberal, ci de foarte multă vreme. Dacă e să luăm doar câteva momente, haideți să luăm descentralizarea centrelor de vaccinare și acea harță cu aleșii locali, pentru că le-a dat domnul ministru sarcină să facă centre de vaccinare, dar nu le-a descentralizat și resursele financiare. Haideți să ne amintim de permanentul scandal cu colonelul Gheorghiță, pe campania de vaccinare. Haideți să ne uităm la ceea ce s-a întâmplat, așa cum spuneați dumneavoastră, la «Matei Balș» și din păcate, foarte recent acum, acest ultim episod de la «Foișor»”, a afirmat Florin Roman.

Florin Cîţu, prima reacţie în legătură cu posibila demitere a lui Vlad Voiculescu

Florin Cîţu a declarat, întrebat duminică dacă îl va remania pe ministrul Vlad Voiculescu, în contextul în care unii liberali au afirmat că vor propune acest lucru, că astfel de decizii sunt luate de către premier şi ele nu se discută, ci vor fi anunţate.

„Eu vă spun un lucru pe care vi l-am spus de fiecare dată şi celor care au opinii politice în subiect – remanierea sau o decizie în acest Cabinet o va lua premierul, iar aceste decizii nu se discută, ele se vor anunţa”, a afirmat Florin Cîţu.

Rareş Bogdan, atac furibund: „Sincer, de Raed Arafat m-am cam săturat. Cu mine nu se va juca!”
Pe de altă parte sunt şi lideri PNL care cer schimbarea lui Raed Arafat. Rareş Bogdan a declarat, la România TV, că

Prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, s-a arată indignat de intervenţia de la Spitalul Foișor şi l-a somat pe Raed Arafat să se prezinte luni cu un raport detaliat legat de acţiunea de vineri seară.

„Inainte de a fi ider politic sunt om si ma gandesc ca acolo, la Foisor, puteau fi bunicii mei, parintii sau copiii. Imaginile au depasit orice limita, eu m-am saturat si tocmai d-asta nu voi participa doar la Biroul Executiv de luni, ci si la coalitie, si voi cere ca Vlad Voiculescu, Raed Arafat si Nicusor Dan sa se prezinte la comisie, pentru ca ei nu au ajuns in pozitiile astea pur si simplu, ci pentru ca toti am facut campanie ca sa-i aducem la putere.

Acesti oameni trebuie sa inteleaga ca empatia si emotiile nu trebuie sa ne paraseasca, suntem oameni. Ceea ce s-a intamplat aseara nu ramane asa, eu vreau raspunsuri. Trebuie sa se prezinte in fata Coalitiei si sa dea raspunsuri. Nu am inteles de ce nu au ajuns salvari, de ce nu erau in curtea pitalului salvari si a trebuit sa fie scosi oamenii la 11 noaptea.

Eu am vazut multe, dar aceste imagini nu ma parasesc. Ii inteleg pe toti cei care sunt acum in strada, au tot dreptul sa protesteze. Eu mi-am vazut in ultimul timp de Bruxelles, dar simt ca lucrurile o iau razna.

Sincer, eu m-am cam saturat de domnul Raed Arafat, nimeni nu e de neinlocuit. Nicusor Dan a venit sa conduca Bucurestiul pentru ca Liberalii si PLUS si-au retras candidatii, asa ca trebuie sa ne explice care a fost comunicarea lui cu Spitalul Foisor. Raed Arafat nu sta la putere pentru ca e Arafat, ci pentru ca noi il tinem la putere, deci trebuie sa vina si sa dea raspunsuri, iar cu mine nu se va juca.

Asa cum am iesit in strada pentru el, asa voi iesi si impotriva sa. Eu ii spun din start ca luni trebuie sa se prezinte cu un raport clar legat de ce s-a intamplat. Eu nu vreau ca Liberalii sa coboare in ochii alegatorilor din cauza unora care nu isi inteleg menirea. Oamenii au dreptul sa protesteze, dar ii rog sa respecte masurile si sa respecte fortele de ordine, sa incerce sa se protejeze.”, a spus Rareş Bogdan, în exclusivitate, la România TV.

USR-PLUS nu renunţă la Vlad Voiculescu. Dan Barna: Vlad, un manager foarte bun. Îl susținem fără niciun fel de ezitare
Alianța USR PLUS îl susține pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Co-preşedintele USR PLUS Dan Barna a spus că nu există niciun conflict între premier și ministrul Sănătăţii. Mai mult, Barna a spus că Vlad Voiculescu și-a asumat publicarea datelor din Registrul de Evidență Național al Vaccinărilor, iar transparentizarea este unul dintre obiectivele ferme ale USR PLUS în această guvernare.

„Tema actuală a României în ziua de astăzi este lupta cu pandemia. Este subiectul zero al știrilor în fiecare zi pentru că e normal să fie așa, e subiectul care îi afectează pe toți în diverse modalități, dar ne afectează pe toți. Prima luptă o duce Ministerul Sănătății. E perfect normal ca Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, să fie în fiecare zi în lumina știrilor pentru că este vârful de lance al luptei, al războiului pe care statul român și statele europene îl duc cu această pandemie. A transparentiza datele este un lucru foarte bun. Este un lucru firesc, exact cum Claudiu Năsui a transparentizat datele de la Ministerul Economiei și a dat toate contractele Ministerului Economiei. Un alt lucru firesc și normal”, a spus Dan Barna, citat de Mediafax.