Sectorul IT
Economic, Featured

Sectorul IT din România a înflorit în pandemie. Piaţa IT&C atinge 10% din BIB

Piaţa IT&C din România a înregistrat o creştere de 22% în 2020 faţă de anul anterior, marjă în care serviciile s-au majorat cu 23,4%, iar comerţul cu ridicata de echipamente informatice şi de telecomunicaţii cu 20,5%. Sectorul IT va atinge 10% din PIB.

Datele centralizate de Arctic Stream arată că, anul trecut, valoarea pieţei locale în Sectorul IT s-a ridicat la 11,92 miliarde de euro (58,81 miliarde de lei), comparativ cu 9,75 miliarde de euro (48,10 miliarde de lei), în 2019.

Estimările companiei evidenţiază, pentru următorii 3-4 ani, un salt al acestui sector te tehnologie din România de cel puţin 14 – 15% pe an, în condiţiile în care, pe plan global, bugetele de investiţii IT&C totalizează 4,1 trilioane de dolari numai pentru 2021, iar creşterea pentru anul viitor este estimată la 4,6%.

“Rezultatele excelente din sectorul IT&C, de anul trecut, urmează altui an bun (2019), când piaţa serviciilor şi cea a comerţului cu ridicata de echipamente era deja pe un trend ascendent şi înregistra o creştere de 15,35% faţă de 2018. În pofida crizei sanitare mondiale, care a dus la o scădere cu peste 10% a economiei româneşti în trimestrul al II-lea din 2020, nevoia de soluţii pentru munca la distanţă a condus la investiţii din partea companiilor şi a instituţiilor publice în echipamente, servicii pentru comunicaţii, infrastructuri şi soluţii de securitate a datelor, precum şi în capacitatea de comunicare şi colaborare online”, subliniază analiza Arctic Stream.

Sectorul IT&C reprezintă acum 7% din PIB, dar va ajunge la 10%

Potrivit sursei citate, dacă în perioada 2015 – 2020, sectorul IT&C a reprezentat circa 7% din PIB-ul României, în următorii ani, ponderea acestuia ar putea atinge 10%, în contextul în care atât companiile private din diferite industrii (banking, retail, energie şi utilităţi etc.), cât şi instituţiile statului vor continua să investească în transformarea digitală.

Arctic Stream este o companie cu capital integral românesc, fondată în anul 2017, cu un portofoliu de servicii care include: evaluarea infrastructurii IT, consultanţă, proiectarea, reproiectarea, integrarea şi dezvoltarea infrastructurii de date şi de securitate IT, managementul de proiect, configurarea, implementarea şi migrarea de soluţii complexe, mentenanţă şi suport operaţional post-implementare.

Compania deţine certificarea Cisco Certified Premier Partner din anul 2017, alături de alte numeroase ale certificări de la producători de top mondial precum Cisco Systems, Dell, Palo Alto, VMware şi Veeam.

blank