Secțiile ATI, din România, pline de bolnavi de COVIS, în schimb, țara noastră a primit doar 600 de de Remdesivir
Actualitate, Featured

Secțiile ATI, din România, pline de bolnavi de COVIS, în schimb, țara noastră a primit doar 600 de de Remdesivir

Secțiile ATI, plie cu oameni infectați cu COVID îngrijorător decât cele peste 1.300 de cazuri noi de Covid-19 este faptul că, pentru prima dată, avem mai mult de 400 de pacienți în stare gravă, internați la ATI.

Ministerul Sănătății se teme că, în zilele următoare, se vor înregistra noi cifre record, secțiile ATI, plie cu oameni infectați cu COVID

Comisia europeană a cumpărat un nou lot de medicamente antivirale, pentru toate statele din Uniune.

Dar țara noastră vă primi doar 600 de doze. Insuficient, pentru numărul mare de pacienți în stare gravă, spun medicii infecționiști.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Odată cu intrarea în vigoare a legii, pe 23 iulie, am reluat această muncă titanică de identificare, carantinare, tratare, izolarea la domiciliu. Acum suntem în săptămânile în care se consumă boala celor aproape de 4.000 de pacienți care au refuzat internarea sau au solicitat externarea în cele aproape trei săptămîni. Avem acum două săpătămîni grele în care avem o creștere progresivă a numărului de cazuri”.

Dacă în ultimele săptămâni, pacienți infectați au părăsit spitalele, acum tot mai mulți bolnavi cu forme ușoare ori medii nu mai vor să plece acasă.

Andreea Luca, pacient: „Nici nu mi-a trecut prin cap să plec, mă simt în siguranță aici, am auzit pacienți pe care boala i-a întors după opt zile, s-au simțit ca la început, deși evoluția lor era favorabilă, și nu-mi doresc să plec până nu sunt pe picioarele mele. Sunt și pacienți care preferă să rămână aici, am o colegă de salon care a venit asimptomatică, dar cu afecțiuni asociate și s-a gândit că cel mai bine este să stea”.

Mai toate spitalele sunt pline. La ATI sunt 402 pacienți, cel mai mare număr de până acum.

Cazurile grave primesc antiviralul Remdesivir.

Comisia Europeană a cumpărat 30.000 de doze, pe care le distribuie, la începutul lui august, tuturor țărilor membre. România urmează să primească încă 600 de flacoane. Dozele vor fi distribuite în funcție de nevoile fiecărui stat și se estimează că vor fi suficiente pentru a acoperi necesarul câteva luni, spun autoritățile europene. Ministerul Sănătăți le distribuie spitalelor din țară, în maximum două săptămîni.

Dr. Virgil Musta: „Bineînțeles că nu sunt suficiente! Poate vor mai veni. Timpul tratamentului este de 11 zile. Prima zi, două doze. Eu aș da la forme medii spre severe acest tratament, persoane care sunt cu saturație scăzută”.

Dr. Adrian Marinescu: „Este singurul medicament antiviral dedicat SARS-COV-2 aprobat atât în SUA, cât și în Europa”.

În condițiile actuale, cele 600 de doze primite de Romania se vor consuma repede. Iar compania producătoare spune că abia în octombrie vă avea doze suficiente pentru bolnavi.

„Având în considerare ratele de infectare preconizate în prezent, cantitatea produsă de companie, începând cu luna octombrie, va satisface în timp real cererea de Remdesivir la nivel global” (Gilead Sciences)

În prezent, exista patru tipuri de tratament pentru COVID-19:

►medicamentele anticoagulante – se prescriu indiferent de forma bolii;

►antiinflamatoare, cum este dexametazona, pentru forme medii și severe;

►plasma cu anticorpi – pentru formele severe;

►antiviralele, cum este Remdesivir, care se administrează în spitalele noastre deocamdată doar pentru formele severe, deși recomandările internaționale susțin și administrarea la formele medii.