Secretarul general NATO
Featured, International

Secretarul general NATO promite că nu-i uită pe afganii care nu au putut părăsi țara din pricina talibanilor

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg consideră ”esenţială” păstrarea deschisă a aeroportului din Kabul şi a promis să nu-i uite pe cei care încearcă să fugă de regimul taliban din Afganistan, în urma plecării ultimilor militari americani din caeastă ţară, relatează AFP.

”Este esenţial ca aeroportul să fie păstrat deschis, atât pentru a permite ajutarea umanitară a poporului afgan, cât şi pentru a ne asigura că putem continua să-i scoatem pe oameni, pe cei care doresc, dar care nu au putut să facă parte din evacuarea militară”, a declarat marţi AFP Stoltenberg.

”Suntem cu toţii angajaţi să continuăm să muncim dur pentru a-i scoate. Nu-i vom uita”, a subliniat el.

Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a dat asigurări că aliaţii vor menţine o presiune diplomatică asupra noilor stăpâni ai ţării, pentru ca aceştia să autorizeze plecarea afganilor care se simt în pericol.

El a felicitat Turcia, un stat membru NATO, care a propus să joace un rol în securizarea aeroportului.

Şeful Alianţei Nord-Atlantice a mulţumit, de asemenea, celor aproape 800 de membri civili ai NATO pentru ajutorul pe care l-au dat în organizarea podului aerian.

”Vom continua să lucrăm împreună cu aliaţii NATO şi cu alte ţări pentru a ajuta oamenii să plece. Talibanii au anunţat în mod clar că vor autoriza plecările. Noi îi vom judeca pe talibani după ceea ce spun, dar şi după ceea ce vor face”, a subliniat el.

”Vom folosi toate mijloacele de presiune politică, diplomatică şi economică pentru a face astfel încât oamenii să poată pleca. Acesta este un lucru important, deoarece aliaţii din NATO sunt acolo de atât de mulţi ani”, a adăugat el.

În viitor, a subliniat Jens Stoltenberg, cele 30 de state membre ale Alianţei urmează să examineze cu atenţie ceea ce nu a funcţionat în cadrul misiunii lor vizând să asigure Afganistanului un Guvern şi o armată capabile să-i contracareze pe talibani.

”Este una dintre întrebările dificile pe care trebuie să ni le punem, în contextul în care vom efectua de-acum un proces de evaluare şi analiză, pentru a trage concluzii în cadrul NATO”, a declarat el AFP.

”Avem nevoie să înţelegem mai bine atât ceea ce a mers prost, dar şi să ne analizăm reuşitele în Afganistan, mai ales în domeniul luptei împotriva terorismului”, a subliniat jens Stoltenberg.