Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a evitat să comenteze intenția SUA de a retrage câteva mii de militari staționați în Germania, dar a subliniat că în ultimii ani Washingtonul și-a sporit contribuția militară în NATO și și-a sporit cu precădere prezența în alte state din Europa, în special de pe flancul estic. El a lăsat să se înțeleagă că o redimensionare a forței americane din Europa se face în coordonare cu aliații și nu i-ar lua prin surprindere.

Jens Stoltenberg a salutat, luni, creşterea angajamentului militar al SUA în Alianţă, dar a refuzat să comenteze proiectul de reducere a forţelor americane staţionate în Germania, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Nu vreau să comentez despre scurgeri sau speculaţii în media, dar pot spune că ne consultăm constant cu SUA şi alţi aliaţi cu privire la poziţia şi prezenţa forţelor lor în Europa”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

„În ultimii ani am constatat o nouă sporire a prezenţei americane în Europa, şi nu este vorba doar de Germania”, a subliniat Stoltenberg. „SUA au desfăşurat o nouă brigadă americană în Europa şi au preluat comanda grupului tactic al NATO din Polonia”, a reamintit Stoltenberg. El a menționat totodată „intensificarea rotaţiei prezenţei militare americane în ţările baltice şi o prezenţă navală la baza spaniolă Rota”, precum şi investiţiile militare americane în exerciții desfășurate în Europa.

Vineri, cotidianul american The Wall Street Journal a relatat citând surse guvernamentale de la Washington că preşedintele Donald Trump a ordonat Pentagonului să reducă la 25.000 numărul militarilor americani staţionaţi în Germania, ceea ce ar însemna o scădere cu 9.500 de militari.