Se schimbă războiul: drone și roboți în locul soldaților. Cât de pregătită e România? În războaiele viitoare, generalii americani vor să trimită roboți să înfrunte primele gloanțe ale inamicului.
Se schimbă războiul: drone și roboți în locul soldaților. Cât de pregătită e România? În războaiele viitoare, generalii americani vor să trimită roboți să înfrunte primele gloanțe ale inamicului.
Atâta timp cât Statele Unite au o armată, soldații de infanterie americană păstrează un singur motto: „Nu trage până nu le vezi albul ochilor”. Dar luptând de curând pe cel mai mare teren de antrenament al armatei americane, lt. Isaac McCurdy și plutonul său de trupe de infanterie, jucând rolul unui inamic fictiv al Statelor Unite, s-au confruntat cu un alt tip de adversar: unul cu lentile în loc de ochi și blindaj în loc piele.
Aceștia nu erau oamenii tăi obișnuiți în carne și oase cu care se luptau. Erau roboți, precizează foreignpolicy.com.
Se schimbă războiul: drone și roboți în locul soldaților. Cât de pregătită e România?
Cu opt roți, sau în variată șenilată, roboții au o suficientă putere de foc pentru a zdrobi inamicul. În plus, dronele care stătuseră peste câmpul de luptă ore în șir au plutit deasupra lui McCurdy și a echipei sale și au aruncat „bombe” chiar deasupra lor, o lovitură de artilerie perfect plasată. Câini-roboți, cu senzori specializați, au căutat case pentru a se asigura că erau goale.
Generalul Randy George, a plecat de la Pentagon pentru a urmări bătălia fictivă. Stând pe acoperișul unei clădiri improvizate el a fost flancat de o jumătate de duzină de generali de vârf și cam la fel de mulți colonei. Mulți dintre ei purtau brățări metalice gravate cu numele soldaților care au murit sub comanda lor în Irak și Afganistan.
Testele din Ucraina
De altfel, aflată în război cu fosta Armată Roșie, Ucraina experimentează deja astfel de mașini de luptă. Potrivit ministrului adjunct al transformării digitale din Ucraina, Oleksandr Bornyakov, Kievul testează un concept care va permite reducerea la jumătate a numărului de soldați de pe linia de luptă datorită utilizării sistemelor robotizate.
Chiar dacă nu vor avea aspect umanoid, roboții for prelua majoritatea sarcinilor pe care militari erau nevoiți să le îndeplinească. ”Conform calculelor analiştilor, la acest moment, 1-2 km necesită,în medie, aproximativ 70 de oameni în tranşee. Datorită sistemelor fără pilot, putem reduce această cifră la 30 de militari”, a spus Bornyakov.
De precizat că războiul din Ucraina a făcut deja celebre donele aviatice Bayraktar și Shahed, dar și cele marine ucrainene ”SeaBaby” (folosite de SBU) și ”Magura V5” (utilizate de serviciul de informații al armatei GUR/HUR).
Cum stă Armata Română
În acest domeniu, cel al robotizării, Armata Română nu stă tocmai bine cu excepția capitolului drone aeriene. Vorbim de 18 dronele Bayraktar TB2 care pot fi înarmate cu câte două rachete dirijate de mare precizie MAM-L, cu o greutate de 21,5 kilograme fiecare, și câte două rachete MAM-C, cu o greutate de șapte kilograme fiecare.
Aparatele Bayraktar TB2 au o autonomie de 27 de ore, o viteză maximă de 220 de kilometri pe oră şi un plafon de zbor la 7.600 de metri. Bayraktar TB2 pot fi folosite pentru misiuni de supraveghere, pentru dirijarea focului artileriei sau bombardament şi atac la sol. Bayraktar TB2 o lungime de 6,5 metri, o anvergură a aripilor de 12 metri şi poate transporta echipamente sau armament cu o greutate maximă de 150 kg.
Bayraktar TB2
De precizat, în afară de Bayraktar TB2 România mai cumpără și drone înarmate Watchkeeper X care sunt fabricate de U-TacS, filiala britanică a Elbit Systems în cooperare cu Thales. Aceste aparate sunt variante ale familiei de UAS-uri Hermes.
În plus, geniștii au roboți pirotehnici, care ajută la deminare, dar aceștia nu pot fi asimilați ca mașini de luptă în adevăratul sens al cuvântului. Conform unor surse militare se lucrează la un astfel de proiect, dar nu există încă un termen de finalizare și, mai mult, de livrare către Armata Română.