Se schimbă banii
Actualitate

Se schimbă banii. S-a aflat ce urmează să se întâmple. Modificare istorică

Se schimbă banii! O evaluare recentă a Comisiei Europene a scos la iveală momentul în care România va trece la moneda euro. De asemenea, instituția europeană a arătat că țara noastră nu îndeplinește momentan criteriile necesare.

Se schimbă banii! S-a aflat ce urmează să se întâmple. Modificare istorică. O evaluare recentă a Comisiei Europene arată că România nu îndeplinește condițiile pentru a trece la moneda euro. Instituția europeană spune că țara noastră nu va putea trece la moneda unică europeană în perioada următoare. Cel mai probabil, spune CE, România ar putea adera la euro de abia în anul 2030.

Raportul de convergență al Comisiei Europene arată că România nu îndeplinește niciun criteriu de convergență pentru a trece la această monedă. În raport sunt trecut șapte țări, dintre care una singură va trece la moneda euro începând de la 1 ianuarie 2023, aceasta fiind Croația.

,,Având în vedere evaluarea Comisiei şi luând în considerare factorii suplimentari relevanţi pentru integrarea economică şi convergenţă, inclusiv evoluţia balanţei de plăţi şi integrarea pieţelor produselor, forţei de muncă şi financiare, Comisia consideră că Croaţia îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro. Prin urmare, Comisia a adoptat, de asemenea, propuneri de decizie a Consiliului şi de regulament al Consiliului privind introducerea monedei euro în Croaţia”, arăta Comisia Europeană în raportul din luna iunie.

Condițiile care trebuie îndeplinite pentru trecerea la moneda euro

Așa cum am precizat anterior, pentru a putea trece la moneda euro, o țară trebuie să respecte patru condiții în acest sens, acestea fiind participarea cu succes la Mecanismul European al Cursului de Schimb pentru o perioadă de cel puțin doi ani, stabilitatea prețurilor, finanțe publice solide și sustenabile, dar și o rată a dobânzii pe termen lung de cel mult 2% peste rata celor trei țări carer înregistrează cele mai bune rezultate în ceea ce privește stabilitatea prețurilor.

Din păcate, România nu îndeplinește niciunul dintre aceste criterii, drept urmare nu poate trece la moneda euro.

Mecanismul European al Cursului de Schimb este cel care definești un curs de schimb central față de euro pentru fiecare monedă a fiecărui stat din afara zonei euro. De asemenea, el mai stabilește și un interval standard de fluctuație de +/- 15 procente.

România nu participă la Mecanismul European al Cursului de Schimb și nu poate trece la euro. Chiar dacă țara noastră ar participa la acest Mecanism de la 1 ianuarie 2023, tot trebuie să treacă doi ani până când România va putea trece la euro.

România nu îndeplinește niciun criteriu

Pe lângă participarea la Mecanismul European al Cursului de Schimb mai sunt încă trei criterii pe care o țară trebuie să le îndeplinească dacă vrea să treacă la zona euro, iar România nu îndeplinește niciunul dintre ele.

Rata media a inflației, în România, a fost cu mult peste valoarea de referință de 4,9 procente. Potrivit raportului, inflația la noi în țară va rămâne în continuare ridicată, așa că România nu îndeplinește nici criteriul de convergență privind stabilitatea prețurilor.

România se află în procedură de deficit excesiv. Chiar dacă în 2021, a existat o ameliorare, anul acesta deficitul public general va scădea până la 7,3 procente, arată estimările Comisiei Europene. Același deficit va ajunge, în 2023, la 6,3 procente.

Cu toate acestea, ponderea datoriei publice din PIB se apropie, în 2022, de 50 procente, riscând să crească și mai mult anul viitor.

Același raport arată că în 2022 și în 2023 România nu va respecta obiectivele fiscale stabilite în Recomandarea Consiliului European. În baza acesteia, procedura de deficit excesiv a fost menținută.

Raportul mai arată că bugetele țării noastre au fost constat în contradicție cu normele fiscale naționale și nu au fost bazate pe strategii bugetare pe termen mediu.

Criteriul privind convergența ratelor dobânzilor pe termen lung nu a fost nici el respectat
Nu în ultimul rând, raportul arată că rata medie a dobânzii pe termen lung a fost de 4,7 procente în anul fiscal încheiat în aprilie 2022, asta deși valoarea de referință este 2,6 procente. Amintim că, în luna aprilie, rata dobânzii pe termen lung a ajuns la 6,6 procente.

Și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, anunța că anul 2029 este o țintă viabilă pentru ca România să treacă la moneda euro.

,,Anul 2029 este o ţintă viabilă pentru aderarea la euro, dar cea mai importantă este convergenţa reală despre care foarte puţină lume vorbeşte.”, a afirmat oficialul luna trecută.

blank