Actualitate, Stiri

Se pregăteşte procesiunea dedicată Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştiului

Procesiune la Catedrala Patriarhală din Bucureşti

sfantul_mare mucenic dimitrie

 Pelerinajul anual la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, celebrat pe 27 octombrie, se va desfășura de joi până la marțea viitoare, prilej cu care Patriarhia Română va organiza mai multe manifestări.

Joi, 24 octombrie, la ora 11.00, pe bulevardul Regina Maria, va avea loc procesiunea Calea Sfinților cu moaștele Cuviosului Dimitrie cel Nou. Tot de la ora 11.00, de la Biserica Sfântul Spiridon Nou, vor fi aduse în procesiune sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Artemie, general în armata Sfântului Împărat Constantin cel Mare, care se află spre venerare la Mănăstirea Căldărușani din apropierea Bucureștilor.

Cele două procesiuni se vor întâlni la Sfânta Cruce din piatră de la baza colinei Patriarhiei, unde, la ora 11.30, va avea loc întâmpinarea icoanei făcătoare de minuni a Sfintei Împărătese Elena în care se păstrează părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci și din moaștele Sfintei, precum și a icoanei istorice a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, aduse la București de o delegație a Bisericii Greciei condusă de mitropolitul Corintului, Dionisie.

În continuare, cele două icoane, împreună cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Artemie și ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, vor fi aduse în procesiune până la podiumul special amenajat în apropierea Catedralei Patriarhale, unde vor fi întâmpinate de către Patriarhul Daniel, înconjurat de ierarhi ai Sfântului Sinod și, apoi, vor fi așezate spre închinare într-un baldachin.

La ora 17.00, la Biblioteca Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim vor fi organizate o manifestare comemorativă și o expoziție de fotografii și documente inedite dedicate preotului academician Niculae M. Popescu la împlinirea a 50 de ani de la moartea sa (1963).

Vineri, Sfânta Liturghie va fi oficiată în Catedrala Patriarhală începând cu ora 09.15.

Sâmbătă, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Sfânta Liturghie va fi oficiată de mitropolitul Corintului.

Duminică, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, între orele 06.30 și 08.00, în Catedrala Patriarhală va fi oficiată Sfânta Liturghie pentru credincioșii care doresc să se împărtășească.

La ora 09.30, Patriarhul Daniel va oficia Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ierarhi ortodocși din țară și străinătate, preoți și diaconi, pe podiumul de lângă Catedrala Patriarhală.

La ora 18.00, în Aula Magna Teoctist – Patriarhul din Palatul Patriarhiei va avea loc etapa finală a celei de a șasea ediții a concursului coral național de muzică bisericească, intitulat Lăudați pe Domnul, organizat de Sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei Române. Vor concura cele șase formații corale parohiale mixte câștigătoare ale concursurilor desfășurate în fiecare mitropolie din țară.

Luni, 28 octombrie, după Sfânta Liturghie, începând cu ora 12.00, va avea loc ședința solemnă a Sfântului Sinod cu tema 2013 – anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena și anul comemorativ Dumitru Stăniloae.

Marți 29 octombrie, la ora 07.30, în Catedrala Patriarhală va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească care va fi urmată de un Te Deum în deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod, reunit în ședință de lucru la reședința patriarhală.

Delegația Bisericii Greciei se va întoarce în Grecia în ziua de marți, 29 octombrie, cu icoanele Împărătesei Elena și Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu (284- 311) si era fiul voievodului cetatii Tesalonicului, botezat in taina de parintii sai, de frica cruntelor prigoane impotriva crestinilor. Si il invatau parintii in camara cea ascunsa a palatului lor toate tainele sfintei credinte, luminandu-i cunostinta despre Domnul nostru Iisus Hristos, precum si milostenia cea catre saraci, savarsind, adica, faceri de bine, celor ce trebuiau. Si asa, Dimitrie a cunoscut adevarul din cuvintele parintilor sai, dar, mai ales, a inceput a lucra intr-insul darul lui Dumnezeu. Si tanarul crestea cu anii si cu intelepciunea, urcand ca pe o scara, din putere in putere. Si, ajungand la varsta cea mai desavarsita, parintii lui s-au dus din vremelnica viata, lasand pe tanarul Dimitrie mostenitor nu numai al multor averi, ci si al bunului lor nume.

Deci, Maximian imparatul, auzind de moartea voievodului Tesalonicului, a chemat la dansul pe fiul acestuia si, cunoscandu-i intelepciunea, l-a facut voievod in locul tatalui sau. Si a fast primit Sfantul cu mare cinste de cetateni, iar el carmuia cu multa vrednicie poporul, propovaduind pe fata dreapta credinta si aducand pe multi la Hristos.

Deci, nu dupa multa vreme, a cunoscut imparatul ca voievodul Dimitrie este crestin si s-a maniat foarte. Drept aceea, intorcandu-se biruitor dintr-un razboi cu scitii, Maximian a poruncit sa se faca praznice in fiecare cetate, in cinstea zeilor, si a venit imparatul si la Tesalonic. Si, Dimitrie fiind intrebat, de sunt adevarate cele auzite despre dansul, a raspuns cu indrazneala, marturisind ca este crestin si a defaimat inchinarea paganeasca. Si indata, imparatul a poruncit sa-l inchida in temnita, pana la incheierea jocurilor in cinstea venirii sale.

Si se bucura imparatul, mai ales, vazand pe un luptator vestit. Lie, vandal de neam, inalt, puternic si infricosator la chip, ca se lupta cu cei viteji si-i ucidea, aruncandu-i in sulite. Deci, era acolo un tanar crestin, anume Nestor, cunoscut Sfantului Dimitrie. Acesta, vazand pe Lie ucigand fara crutare pe oameni, mai cu seama pe crestini, s-a aprins de ravna. Si vrand sa se lupte cu Lie a alergat la Sfantul, in temnita, cerand de la dansul rugaciuni si binecuvantare ca sa-l poata birui pe acel ucigas de oameni. Si, insemnandu-l cu semnul crucii pe frunte, Sfantul i-a zis: „Du-te si pe Lie vei birui si pe Hristos vei marturisi!”

Deci, intrand in lupta cu Lie, Nestor a strigat: „Dumnezeul lui Dimitrie, ajuta-mi!” Si indata, trantandu-l jos pe Lie, l-a omorat. Si s-a intristat imparatul de moartea lui Lie. Afland insa ca Sfantul Dimitrie este cel care l-a indemnat pe Nestor sa se lupte cu Lie, imparatul a trimis ostasi, poruncindu-le sa-l strapunga cu sulitele pe Sfantul, in temnita, ca a fost pricina mortii lui Lie. Si aceasta, facandu-se indata, marele Dimitrie si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezcu. Si s-au facut la moastele lui multe minuni si prea slavite tamaduiri. Tot atunci, din porunca imparatului, s-a taiat capul si Sfantului Nestor.

Peste 320.000 de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de Sfântul Dumitru. Dintre cei 325.200 de români sărbătoriţi, 42.840 sunt femei, iar 282.360 sunt bărbaţi, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor

 

 

blank