Cel puţin 2000 de persoane mărşăluiesc spre Universitate, protestând împotriva proiectului de la Rosia Montana

61395332

Aproximativ 2.000 de persoane au plecat din cartierul Militari spre Universitate, in cea de-a sasea duminica de proteste fata de proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana, coloana de manifestanti blocand circulatia pe Bulevardul Iuliu Maniu.

Protestatarii au inceput sa vina pe strada Dezrobirii, in zona statiei de metrou Gorjului din cartierul Militari, incepand de la ora 16.00, cu steaguri, pancarte si mesaje contra exploatarii miniere cu cianuri, dar si a gazelor de sist.

Manifestantii au plecat in mars in jurul orei 17.00, pe traseul Bulevardul Iuliu Maniu – Bulevardul Timisoara – strada General Vasile Milea – Soseaua Cotroceni – Bulevardul Gheorghe Marinescu – Bulevardul Eroii Sanitari – Bulevardul Mihail Kogalniceanu – Piata Universitatii.

Protestatarii scandeaza “Rosia Montana nu e de pomana”, “Uniti, salvam Rosia Montana” si au pancarte pe care scrie “Soarta Rosiei Montana = Soarta Romaniei”, “Ma voi lega cu lanturi de 24 de karate”, “Natura-i viata, cianura-i moarte” si “14 ani de rezistenta arata ca se poate. Continuam impreuna si castigam”.

Coloana de manifestanti este incadrata in timpul marsului de jandarmi si politisti de la rutiera, care vor intrerupe temporar circulatia pe portiunea de drum in care se afla manifestantii.

La ora transmiterii acestei stiri este blocata circulatia pe Bulevardul Iuliu Maniu.

In Piata Universitatii se vor alatura manifestantilor si cei care nu au putut ajunge la mars.

Proteste similare sunt anuntate duminica in mai multe orase din tara, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iasi, Craiova, Suceava, Buzau, Constanta, Timisoara, Sibiu, Targu Mures si Brasov. De asemenea, sunt anuntate proteste si la Budapesta, Londra, Los Angeles, Washington, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena, Barcelona si Bruxelles.

Manifestantii cer retragerea proiectului de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, anularea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania, introducerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO si demiterea celor patru initiatori ai proiectului de lege.

Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.

In 15 septembrie, aproximativ 15.000 de oameni au participat la marsul din capitala, care s-a desfasurat pe traseul Universitate, Unirii, Timpuri Noi, Mihai Bravu si Tineretului, de unde au revenit in Piata Universitatii. (I.G.)