Ne pregătim să dezvoltăm foarte mult zona de Laser Valley, cu laserul de la Măgurele, a afirmat marţi prim-ministrul Mihai Tudose, precizând că investiţia va fi în jur de 15 miliarde de euro.
“Vrem să facem şi campusul ca un mini-orăşel, toată zona dintre ce este acum acolo din punct de vedere al dezvoltării, până la limita oraşului, să dezvoltăm exact pe principiul Sillicon Valley, o zonă de cercetare a României, pentru investiţii în jur de 15 milioane”, a declarat Tudose pentru România TV.

Acesta a precizat că, în momentul de faţă, există o schiţă, prin urmare proiectul se poate considera ca şi demarat.
“O să înceapă procedurile tehnice. Până la sfârşitul lunii viitoare vom avea constituită acea unitate de management de proiect, să începem să derulăm. Proiectul suscită foarte mult interes şi în ţară şi peste hotare. Vom avea şi investitori străini şi bani europeni, numai că acolo, din nou vă spun, ne vor trebui câteva mii de oameni specializaţi pe acea zonă profesională”, a spus premierul.

În context, Tudose a vorbit şi despre o viitoare colaborare cu mediul universitar, dar şi despre o alocare de fonduri către învăţământul care poate să ofere specialiştii de care este nevoie pentru acest proiect.
“O să înceapă să colaboreze şi discuţia pe care o avem cu mediul universitar este aceasta: domnule, dacă noi stabilim că dezvoltăm aceste lucruri şi ne vor trebui peste cinci ani 15-20.000 de specialişti în IT, în laser, într-un anumit tip de industrie, păi hai să calăm atunci cifrele de şcolarizare şi banii, învăţământul gratuit pe aceste zone, lăsăm pe celelalte zone mai puţine locuri cu învăţământul suportat de stat. În rest, asta e, cine vrea să facă, nu ştiu, meserii pe vocaţia lui, are o sută de locuri plătite de stat. Mai multe şi le face pe banii lui, dar statul vrea să dezvolte anumite zone…”, a afirmat premierul.