Uniunea Europeană
Actualitate

Se extinde Uniunea Europeană? Balcanii de Vest ar putea deveni o ”nouă poartă energetică” a Europei

Se extinde Uniunea Europeană? Anunțul a fost făcut chiar de comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi. Iată ce a declarat oficialul european.

Balcanii de Vest ar putea deveni o „nouă poartă energetică” a Europei

„Balcanii de Vest ar putea deveni o ”nouă poartă energetică” a Europei, o regiune prin care UE ar putea avea aprovizionare pe noi rute, din surse diferite şi într-un mod mult mai fiabil”, a declarat luni, 5 decembrie 2022, comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, în cadrul comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului din Ungaria.

Referindu-se la Summitul de la Uniunea Europeană – Balcanii de Vest de la Tirana, Oliver Varhelyi a spus că alegerea locului „indică în mod clar faptul că extinderea a devenit una dintre cele trei priorităţi principale pentru UE”.

„Stabilitatea, securitatea şi prosperitatea în Europa nu pot fi asigurate fără extindere”, a adăugat oficialul european, precizând, totodată, că Europa nu poate nici să concureze la nivel global, nici să-şi protejeze interesele geopolitice regionale fără a integra pe deplin Balcanii de Vest, relatează MTI.

Summitul Uniunii Europene – Balcanii de Vest este primul summit între liderii statelor UE și liderii statelor din Balcanii de Vest care va avea loc în regiunea Balcanilor de Vest. Acest eveniment reprezintă o ocazie de a reconfirma importanța esențială a parteneriatului strategic dintre UE și Balcanii de Vest, o regiune cu o perspectivă clară de aderare la UE.

Principalele subiecte de discuție vor fi:

. abordarea împreună a consecințelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei
. intensificarea cooperării politice și în materie de politici
. consolidarea securității și dezvoltarea rezilienței împotriva ingerințelor străine
. abordarea provocărilor reprezentate de migrație și combaterea terorismului și a criminalității organizate
La finalul evenimentului este prevăzută o declarație din partea liderilor participanți. Toate statele membre ale UE-27 și partenerii din Balcanii de Vest au fost invitați la acest summit, scrie pe site-ul oficial al Consiliului European.

Klaus Iohannis va participa la Summitul UE – Balcanii de Vest

Președintele României, Klaus Iohannis, participă marți, 6 decembrie 2022, la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, care se desfășoară la Tirana (Albania). În cadrul acestui eveniment, el va prezenta poziția României de susținere a avansării procesului de extindere a Uniunii Europene, pe baza meritelor proprii ale candidaților.

„Summitul de la Tirana este primul eveniment de acest gen organizat într-o capitală din regiune, fapt care reconfirmă angajamentul european în raport cu statele din Balcanii de Vest. Reuniunea la nivel înalt va constitui o nouă ocazie pentru reiterarea angajamentelor reciproce dintre Uniunea Europeană și Balcanii de Vest în privința procesului de integrare europeană, precum și a avansării cooperării politice și sectoriale, inclusiv în contextul gestionării consecințelor războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei. La Summit vor participa și reprezentanți ai instituțiilor financiare internaționale.

Președintele României va reitera disponibilitatea de continuare a sprijinului țării noastre pentru eforturile și acțiunile concrete de integrare a țărilor din regiune în Uniunea Europeană. Totodată, președintele Klaus Iohannis va accentua aspectele legate de necesitatea consolidării rezilienței partenerilor, precum și de sprijinul european în sectoare precum cel energetic, al transformării digitale, al securității cibernetice și al gestionării migrației. Cu prilejul Summitului, urmează adoptată Declarația de la Tirana, care reflectă sprijinul Uniunii și al statelor membre față de perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, dar și o serie de preocupări, inclusiv cele privind necesitatea alinierii partenerilor din regiune la politica externă a UE”, a transmis, luni, Administrația Prezidențială.

blank
blank