Nicolăescu: „Sindicatele ameninţă siguranţa sistemului”
Greva este declanşată după ce Guvernul a anunţat că nu sunt bani pentru a creşte salariile din Sănătate. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a catalogat acţiunea ca fiind „exagerată şi iresponsabilă faţă de cetăţeni”. „Acordarea a 6% din PIB pentru sănătate e un obiectiv politic, dar unul până în 2016”, spune ministrul.
Angajaţii din sistemul sanitar vor intra din 28 noiembrie în grevă generală pe termen nelimitat, a anunţat, joi, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, precizând că aceştia vor cere şi demisia ministrului Sănătăţii pentru că nu s-a rezolvat niciuna dintre solicitările transmise. Totodată, aceştia solicită o discuţie cu premierul Victor Ponta.
Potrivit lui Marius Sepi, protestele sunt susţinute şi de către organizaţiile profesionale ale medicilor. El a precizat că angajaţii din sistemul sanitar sunt deschişi la orice negociere care ar duce la rezolvarea problemelor ridicate de aceştia.
„Biroul executiv al federaţiei Sanitas a stabilit următoarea agendă: 15-19 noiembrie, notificarea tuturor spitalelor de către Federaţia Sanitas pentru că trebuie să îndeplinim condiţiile legale pe o lege făcută foarte prost de Guvernul Boc, în 25 noiembrie grevă de avertisment de la ora 8 la 10, iar în data de 28, grevă generală pe termen nelimitat până la soluţionarea revendicărilor pe care noi le-am transmis. Trebuie să rezolvăm problema tuturor salariaţilor din sănătate”, a declarat prim-vicepreşedintele Federaţiei SANITAS, Marius Sepi.
În replică, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, face apel la înţelegere din partea medicilor faţă de pacienţi. O asemenea acţiune este „hazardată”, spune ministrul.
„Cred că este hazardată o asemenea acţiune. Cred că cei care se consideră profesionişti în sănătate trebuie să se gândească la pacienţi. Cetăţenii români trebuie să fie respectaţi de către cei care se consideră profesionişti în sănătate. Noi suntem în negocieri de mai multă vreme, cu unele din probleme ne-am înţeles, cu altele încercăm să găsim soluţii – o lege nouă a salarizării – pentru multe alte lucruri suntem pe diverse variante… Responsabilitate trebuie să existe mai ales din partea celor care ameninţă siguranţa sistemului sanitar. Pachetele de reformă ar trebui să creeze acele spaţii bugetare pentru anii viitori pentru a putea să asigurăm creştere de venituri pentru cei care lucrează în sistemul sanitar. A spune ‘Intăm în grevă!’ mi se pare exagerat şi iresponsabil faţă de cetăţeni”, a spus Nicolăescu.
Întrebat dacă există posibilitatea măririi salariilor, ministrul a adăugat: „Mă refer la mai mulţi bani în sănătate în primul rând pentru pacienţi. Dacă ţara e săracă, de unde să dăm mai mult?”
Angajaţii din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.
Federaţia Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino” a recomandat tuturor doctorilor din sistemul public să-şi dea acordul pentru participarea la greva de avertisment şi la greva generală organizate în luna noiembrie de Federaţia Sanitas.
„Având în vedere că guvernanţii au răspuns la demersurile noastre prin tăcere, că guvernanţii nu îşi asumă, public, responsabilitatea pentru subfinanţarea sistemului sanitar, că guvernanţii consideră că s-au achitat cu brio de rezolvarea revendicărilor profesioniştilor din sistemul sanitar, că prin politicile lor financiare, aceiaşi guvernanţi creează premisele unei subminări a sănătăţii publice, la care noi, medicii, nu dorim să fim complici, nu ne rămâne decât o soluţie: greva”, a spus dr. Florin Chirculescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino”.
În 2 noiembrie, peste 4.000 de angajaţi din sistemul sanitar au protestat în Capitală.