Actualitate, Featured

Scumpirea ascunsă de autorități care intră în vigoare la 1 iulie

Veștile proaste sunt evitate de autorități sau sunt date cu țârâita. Șefii de la ANRE (Autoritatea de reglementare a energiei) au dat de înțeles că energia electrică se va scumpi cu 1-2% de la 1 iulie, după care s-a anunțat un prag maxim de 8%, dar adevărul este altul: în București consumatorii casnici vor plăti cu 11,6% mai mult, chiar de săptămâna viitoare!
După ajustarea de tarif anunţată vineri, ca urmare a preţurilor mari la energie din această iarnă, factura consumatorilor casnici din Bucureşti alimentaţi în sistem de serviciu universal, adica marea majoritate, va creşte cu 11,6%.

ANRE a publicat astăzi tarifele tip Componentă piaţă concurenţială (CPC), valabile de la 1 iulie, pentru toţi consumatorii casnici alimentaţi în regim de serviciu universal de către furnizorii de ultimă instanţă. ANRE a anunţat modificarea lor într-un comunicat de presă publicat încă de vineri.

Pentru şapte dintre cele opt zone de distribuţie din România, tarifele cresc, iar cea mai mare creştere este în Bucureşti-Ilfov, anunță e-nergia.ro. Judeţele din sudul Transilvaniei sunt singurele în care consumatorii care nu şi-au schimbat nici furnizorul şi nici contractul, şi au rămas să primească energie în sistem de serviciu universal vor plăti mai puţin.

Prețul la energie electrică se recalculează la fiecare șase luni, iar următoarea recalculare va fi la 1 iulie.

Calculele companiilor energetice privind prețul energiei electrice de la 1 iulie arătau că este necesară o scumpire mai mare de 1 – 2% cum au declarat inițial reprezentanții ANRE, a declarat vineri Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE)

Ea s-a referit la declaraţiile de până acum ale oficialilor ANRE potrivit cărora situaţia din ianuarie şi februarie, când preţul energiei pe bursă s-a dublat, va determina o scumpire de doar 1 – 2% pentru consumatorii casnici.

„Aşa cum am spus, pronosticuri privind o creştere de 1 – 2% sau n% nu se fac fără o analiză amănunţită a tuturor datelor reale din piaţă. Iată că realitatea ne dovedeşte că după analize creşterile diferă total faţă de ceea ce s-a anunţat iniţial. Nu ne surprinde deoarece din calculele noastre reieşea că va fi o creştere mult mai mare şi am spus asta încă de atunci”, a spus Vlăsceanu.

În opinia sa, ANRE a preferat să nu „deranjeze clienţii” cu anunţuri alarmante.

blank